GündemSağlık

Omicron varyantının yeni mutasyonu yeniden korku saldı: Tam azaldı demişken…

2019 yılının sonlarından beri küresel anlamda resmen savaş içinde olduğumuz koronavirüs kabusu bitmek bilmiyor. Dünya enelinde yeniden vaka artışlarının sorumlusu olan Omicron varyantının ardından şimdi de Omicron’un mutasyonlu versiyonu korku salmaya başladı. Diğer bir deyişle, koronavirüs tam azaldı derken yeniden patlama yaşadı.

Resmi verilere göre son dönemde Birleşik Krallık, Almanya, Fransa, İsviçre, İtalya ve Hollanda’da Covid-19 vakalarında ciddi bir artış yaşanıyor. Almanya’da günlük vaka asyıları 250 bin seviyelerine ulaşırken, özellikle Fransa, İsviçre, İtalya ve Hollanda’da vaka sayılarındaki artışın arkasında iki sebep olduğu belirtiliyor. Bunlardan ilkinin Covid-19 önlemlerinin gevşetilmesi olduğu belirtilirken, ikinci gerekçe olarak da Omicron varyantının yeni türü gösterildi.

Tespiti Çok Zor

Omicron varyantının BA.2 olarak adlandırılan alt türü ile ilgili olarak açıklama yapan yetkililer, bu varyanta “gizli varyant” lakabını verdi. Bunun sebebi de Omicron BA.2’nin geçirdiği genetik mutasyon ile birlikte delta varyantından ya da orijinal omicron varyantından farkının tespit edilememesi olarak biliniyor.

Omicron’dan da Bulaşıcı

Danimarka’da yapılan araştırmalarda BA.2 alt varyantının, orijinal Omicron varyantından 1.5 kat daha fazla bulaşıcı olduğuna dikkat çekilirken, Almanya’daki yeni vakaların yarısından fazlasının BA.2 varyantı olduğu belirtildi.