EkonomiGündem

Meyve ve sebze fiyatlarında flaş gelişme: Havaların ısınmasıyla değişecek!

Kış aylarında meyve ve sebze fiyatlarına resmen yağmur gibi zam yağmış, domatesin kilosu 20 liraya, marulun tanesi 18 liraya kadar çıkmıştı. Yaklaşan yaz aylarıyla birlikte ise fiyatlarda net bir düşüş olacağı açıklandı. Market, pazarda fiyatı en çok düşen ürünler ise kabak ve salatalık oldu.

Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan, sıcak havaların bereketiyle geldiğini söyledi. Tavşan, “Ürünlerde fiyat düşüşleri başladı. Hallerde bunu görüyoruz. Pazara da yansıyor. Fiyatlar daha da düşecek. Ortalama 5 ila 10 TL arasına kadar gerileyeceğini düşünüyorum. Bu da enflasyona olumlu yansıyacak” dedi. Bu dönemde fasulye ve kapya biberde ürünün az olduğunu aktaran Tavşan, “Karpuz ve kavunda da yeterli ekim yok. O nedenle fiyatlar şimdilik yüksek” ifadelerini kullandı.

Sabah’ın aktardıklarına göre İstanbul’da pazarlarda en çok fiyatı düşen ürünlerin başında kabak ve salatalık geliyor. Bu iki ürün halde 6 TL’ye kadar gerilerken, pazarda 7-8 liradan tezgahta yerini aldı. Patlıcan fiyatı tezgâhta 10-15 liraya kadar geriledi. Pazarda domates fiyatı 8 ila 15 TL arasında değişirken, dolmalık biber de 10, sivri biber ise 15 TL’den satışa sunuldu.

EN PAHALI ÜRÜN BELLİ OLDU

Pazarın en pahalı ürünü 30-40 TL arasında değişen fiyatıyla taze fasulye olurken bunu 20-30 TL ile kapya biber takip etti. Sektör temsilcileri, “Fasulye ve kapyada ekim az olduğu için fiyatlar yüksek. Tarla mahsulü de yavaş yavaş devreye giriyor. Fiyatlar önümüzdeki haftalarda ortalama 5-10 TL bandında olur” diyor.