Sağlık

Korkutan araştırma! Hava kirliliği koronavirüs ölüm riskini arttıyor

Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan bir araştırma kentsel hava kirliliğine maruz kalmanın koronavirüs ölüm oranını arttırdığını ortaya koydu.

Koronavirüs pandemisi tüm dünyayı etkilemeye devam ederken yapılan araştırmalar hastalık ile ilgili korkutucu detayları ortaya çıkarmaya devam ediyor. Son olarak ABD’de yapılan bir araştırma kentsel hava kirliliği ve koronavirüs arasındaki ilişkiyi ortaya koydu.

EurekAlert internet sitesinin haberine göre, sonuçları “The Innovation” dergisinde yayımlanan çalışmada araştırmacılar, ocak ayından temmuza kadar ABD’de 3 bin 122 bölgede, kentsel hava kirliliğine yol açan PM2,5 partikülleri, azot dioksit (NO2) ve ozon (O3) dahil kirleticilerin seviyesini analiz etti.

Araştırmacılar, hava kirleticileriyle koronavirüs arasındaki ilişkinin yanı sıra koronavirüs teşhisi konulan kişiler arasındaki ölüm sayısı (vaka-ölüm oranı) ile nüfustaki Kovid-19’a bağlı ölüm sayılarını (ölüm oranı) inceledi.

Analiz edilen kirleticilerden NO2 ile kişinin koronavirüsten ölme olasılığı arasında güçlü bir ilişki bulunduğuna dikkati çeken araştırmacılar, havadaki NO2 miktarında milyarda 4,6 parça (ppb) artışın, koronavirüse bağlı ölümcül vaka ile ölüm oranlarında sırasıyla yüzde 11,3 ve yüzde 16,2 artışla ilişkilendirdi.

Araştırmada ayrıca PM2,5 ile ölümcül koronavirüs vaka oranı arasında önemli bir ilişki gözlemlendi.

Öte yandan O3 ile ölümcül Kovid-19 vaka oranı arasında kayda değer bir ilişki tespit edilmedi.