Ekonomi

Kart şifre ve kod satışlarına KDV zorunluluğu getirildi

Bilgisayar ortamında kullanılan kart, şifre ve kodların ithali ve satışı artık Katma Değer Vergisi’ne (KDV) tabi olacak. Resmi Gazete’de bugün yayımlanan KDV uygulama tebliği, dijital ürün ticaretinde vergi uygulamalarını düzenliyor. Bu kapsamda, Türkiye’de yerleşik olanlar tarafından yurt dışı firmalardan temin edilen kart, şifre ve kodların artık KDV mükellefleri tarafından beyan edilip ödenmesi gerekiyor.

Özellikle dijital oyun platformlarında, çeşitli uygulama marketlerinde ve online platformlarda sıklıkla kullanılan bu dijital ürünlerin ithalatında ve satışında vergi yükümlülükleri artırılmış oldu. Getirilen düzenlemeye göre, Türkiye’de yerleşik KDV mükellefi olmayan gerçek kişiler tarafından yurt dışındaki elektronik hizmet sunucularından temin edilen kart, şifre ve kodların KDV’si yurt dışı mukimi firma tarafından beyan edilip ödenecek.

Ayrıca, bu dijital ürünlerin Türkiye içerisinde satışında da benzer bir düzenleme yapıldı. Satıcı firmalar, Türkiye’de satışa sunulan kart, şifre ve kodlar üzerinden hesaplanan KDV’yi beyan etmekle yükümlü kılındı. Ancak, belirli bir ürün veya hizmetin karşılığını temsil etmeyen ve ödeme aracı olarak kullanılan kart, şifre ve kodların yurt dışından temini veya Türkiye içerisinde satışı KDV’ye tabi olmayacak.