Gündemİzmir HaberleriPolitikaYerel Haberler

İzmir Büyükşehir’de emeklilere ve annelere müjde… Suya da indirim

İzmir Büyükşehir Belediyesi nisan ayı olağan meclis ikinci birleşiminde ihtiyaç sahibi emeklilere ve 0-4 yaş arası annelere verilecek sosyal destekler oy çokluğuyla kabul edildi. Öte yandan su tarifelerine beklenen indirim de mecliste oy çokluğuyla kabul edildi.

HABER/ Didar DEMİRCİ- İzmir Büyükşehir Belediyesi nisan ayı olağan meclis ikinci birleşimi Kültürpark 4 Nolu Hol’de tamamlandı. Meclis gündemine ihtiyaç sahibi emekliler ve 0-4 yaş çocuğu olan ihtiyaç sahibi anneler ve su faturalarına yüzde 25 indirim yapılmasına dair önergeler oy çokluğuyla geçti. Öte yandan mecliste İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ESHOT’un 2023 yılı faaliyet raporu da oy çokluğuyla kabul edildi. 

EMEKLİLERİN SU FATURASINA YÜZDE 50 İNDİRİM 

İzmir Büyükşehir Belediyesi tespit edilen ihtiyaç sahibi emeklilere “Emekli Dayanışma Kartı” verilmesini ve bu kartla su kullanımının ilk 4 metreküpünün ücretsiz, sonraki kullanımlarının ise yüzde 50 indirimli olarak fatura desteği almalarını oy çokluğuyla kabul etti. Öte yandan Emekli Dayanışma Kartı sahibi emeklilere market ve kira desteği de verilecek. Söz konusu önergeye AK Parti Grubu ret oyu verdi.  

ANNELERE ULAŞIM DESTEĞİ 

Mecliste emeklilerin yanı sıra 0-4 yaş arası çocuğu olan annelerin de ulaşım desteği alması için “Anne Dayanışma Kartı” önergesi oy çokluğuyla kabul edildi. Söz konusu önergeyle 0-4 yaş arası çocuğu olan annelere verilen kartla toplu ulaşımda kullanabilecekleri aylık 60 kontör desteği verilecek. Söz konusu uygulamanın mevcut hakları artırmak yerine azalttığı gerekçesiyle AK Parti Grubu önergeye ret oyu verdi. 

AK PARTİLİ SEVİL: SİSTEM KENDİ MAĞDURUNU YARATIYOR 

Anne Dayanışma Kartı önergesine ret verilmesine ilişkin söz alan AK Parti Meclis Üyesi Burçin Kevser Sevil, “Anne Dayanışma Kartı, İzmir basınında büyük bir yankı uyandırdı. Sanki çok yeni bir şeymiş gibi bir algı oluştu. Ama geçen dönemin meclis üyesi olarak da söylemek isterim ki bu zaten var olan bir uygulama ve bu meclisin iradesiyle çıkmış bir önergeydi. Kentimizdeki ihtiyaç sahibi olan anneler için kıymetli bir önergeydi. Bu önerge yeniden gündeme gelmesi bir değişiklik olmasından kaynaklı. Bir öndeki dönemde 0-5 yaş arasında çocuğu olan annelerdi. Bunun 0-4 yaşa indirildiğini gördük. Bununla birlikte uygulamada diğer değişiklik şuydu: sistemde 10 kontür veriliyordu annelere, bu 60 kontür olsun diyorduk. Bizim buna ret vermemizin sebebi bu şehirde ihtiyaç sahibi olan çocuklar ve anneler var. Geçen ay çocuğu 5 yaşına girmiş bir anne 10 kontür aldı ve kullandı. Bu karar meclisten geçtikten sonra önümüzdeki ay 5 yaş çocuğu olan anne bu hizmetten yararlanamayacak. Şimdi sistem burada kendi mağdurunu yaratıyor. Biz böyle olmasına gerek yok diyoruz. Elbette burada maliyet önemli bir husus bu konuda ESHOT’un sübvanse edilmesi gerekiyor. Biz maliyet hesabında daha farklı bir uygulamaya gidelim 60 değil 40 kontür sağlayalım ama bu hizmetten daha fazla insanın yararlanmasını sağlayalım diyoruz. Hamza Başkan İzmir Büyükşehir Belediyesine adayken 0-7 yaş demişti. Bugün 0-4’e düşen bu yaş aralığında sistemin kendi mağdurlarını yaratması mümkün değil, sistem tasarrufunu da kendisi sağlıyor. Anne 60 kontür aldı ama 40 kontür kullandı diğer ay 60 kontüre tamamlayacak şekilde kullanabiliyor” dedi. 

BAŞKAN TUGAY: MAĞDUR DEĞİL, HAKLARI ARTIRIYORUZ 

Sevil’in eleştirileri üzerine açıklama yapan Büyükşehir Başkanı Tugay, “Daha önceki uygulamayı kaldırmıyoruz. Bir de 0-4 yaş için 10 kontürden 60 kontüre çıkardığımız bir uygulama var. 0-4 yaş arasına 60 kontür vermeye başladık. Sizlerle beraber bunu daha da artırarak devam edeceğiz. Benim vaatlerimi insanlara iletirken bir şey dedim. Altından kalkamayacağımız işlere girmeyelim. Aşama aşama gidelim. Buradaki aşama da budur. 5 yaşında olan anneler de kontür alacak” sözlerini kaydetti. AK Parti Grup Başkan Vekili Hakan Yıldız ise, bürokratlardan aldıkları bilgi ile Tugay’ın mecliste aktardığı bilgi arasında bir çelişki olduğunu belirterek, “Şimdi 10 kontür almak için bir yol katediliyor. Dediğiniz gibi olsa da 5 yaşındakilerin de kontür sayısının artması gerekiyor ki geniş kitleler de kullanabilsin. Şu anki açıklamanıza kadar bize böyle bir açıklama yapılmadı. Bunu da doğru bulmuyorum. Ama dediğiniz gibi bile olsa şu an 4 yaş ile 5 ya arasında eşitlik kalmıyor. Sayın Başkan, böyle süreçlere başlayacaksak grubumuzun kararı nettir” ifadelerini kullandı. Tugay ise, “Biz burada vaadimizin arkasında duruyoruz. Sadece şunu söylüyorum. İyi niyetiniz için teşekkür ediyorum. Belediyenin ekonomik olarak düzenini bozmadan idare etmemiz lazım. Önümüzdeki aylarda da bu tür kararları genişleterek devam edeceğiz” dedi. 

SUYA İNDİRİM Mİ, ZAM MI? 

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğünün 2024 yılı mayıs ayı olağan genel kurul toplantısında alınacak kararla 1 Haziran’dan itibaren tüm İZSU abonelerinin 0,4 metreküp içme ve atık su tüketim bedellerine yüzde 25 indirim yapılması kararı oy çokluğuyla kabul edildi. Karara ret oyu veren AK Parti Grubu, “Yapılan indirim yetersizdir. Talebimiz bu indirim oranının yüzde 50 olmasıdır” gerekçesini sundu. 

Konuya ilişkin söz alan AK Partili Meclis Üyesi Ercan Tekin, İZSU Genel Kurulunda daha önce alınan TÜFE endeksli zam oranını hatırlatarak, “Haziran ayında yüzde 7 oranında zam yapacak mısınız?” diye sordu. AK Parti Grup Başkan Vekili Hakan Yıldız ise, “Yüzde 25’i az bulmamızdan dolayı ret verdik. Bu anlamda yüzde 50 olmasını arzu ettik. Sizin böyle bir sözünüz vardı. Ama asıl nokta zaten 1 Haziran itibariyle bu indirim devreye giriyor. 1 Haziran itibariyle daha önce aldığımız zam kararı uygulanırsa kaşıkla verdiğimizi kepçeyle almış olacağız. Yani bugün itibariyle bu indirim zaten devreye girmiyor. 1 Haziran’da daha önce verdiğimiz karar devreye girecekse biz yüzde 50 olması konusundaki görüşümüzün arkasındayız” açıklamalarını kaydetti. 

TUGAY: İZSU ÜZERİNDEKİ ENERJİ YÜKÜNÜ HAFİFLETİN 

İzmirlinin su faturalarındaki yükü aşama aşama azaltacaklarının altını çizen Tugay, “Türkiye’nin en pahalı suyunu İzmir değil, Mersin kullanıyordu. Yakın zamanda onlar bir indirim yaptı. İndirimde yarışacağız gibi görülüyor. Haziranda değil temmuzda indirim görülüyor. Bu zammı yeniden değerlendireceğiz. Ama müsaade ederseniz önümüzdeki ayın değerlendirmesini yapalım. Tasarruf giderlerin azaltılması yönünde çabalarımız var. İZSU’nun en büyük gideri elektrik gideri. Keşke hükümetimiz bu konuda bir indirim yapsa da milletimizle birlikte biz de bir nefes alsak. Ama o bahsettiğiniz zammı yapacağımız kesin değil. O konuda bir öngörü var. Ama muhtemelen o miktarda bir zam yapmayacağız. Hassasiyetinizi takdirle karşılamakla birlikte ben seçim boyunca kimseye şu kadar indirim yapacağım diye bir bildirimde bulunmadım. Dedik ki, kademeli olarak su fiyatını indireceğiz. Yüzde 25 rakamını da telaffuz etmedim. Bu indirimi yaparken kurumun işleyişini de bozmamamız gerekiyor. Ama 2 yıl içinde Türkiye’nin en uygun fiyatlı suyu İzmir’de olsun istiyoruz” mesajını verdi. 

AK PARTİLİ BOZTEPE: İZSU KAYIP KAÇAĞI ÖNLEMELİ 

İZSU’nun tasarruf önlemleri kapsamında kayıp kaçak oranlarını düşürmesi gerektiğini belirten AK Partili Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe de, “İZSU’daki en büyük problem sudaki kayıp kaçak. Biz sudaki kayıp kaçakları önlersek bu tarz konulara girmemize gerek kalmaz. İzmir’de kayıp kaçak su oranı yüksek. Son 1 yıldır bu konuda düşüşler var. Avrupa kriterlerine getirirsek bu kentte biz su fiyatlarını hiç konuşmayız. Faturalara yüzde 25 bile yansımayacak. Bugün bir vatandaşımız aynı su fiyatını bir ay sonra orada yüzde 25 indirim göremeyecek. Kaçak dediğiniz sadece su kaçağı değil, kaçak kullanılan sular da var. İZSU çalışanları bu konuda çalışmalarını yaptı. Birçok işletmede bu konuda ihbarı aldık” diye konuştu. Tugay ise, “Kayıp kaçaklarda düzelmeler büyük ölçüde olmuş. Ancak şu anda en büyük gider enerji giderleri bunu da belirtmek isterim” dedi.