Gündem

Gözler Kabine toplantısında: Risk haritası belli olacak! İzmir’de yasaklar geri gelir mi?

Türkiye için kritik gün. Gözler, bugün yapılması beklenen kabine toplantısına çevrildi. Gerçekleştirilecek önemli toplantıda risk haritasının güncellenmesi ve koronavirüsle mücadelede atılacak olan adımların masaya yatırılması bekleniyor. Buna göre, vaka sayılarının artmasının ardından çok sayıda ilin kırmızı renge döneceği düşünülüyor.

Kabine toplantısının bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılması bekleniyor. Toplantının ana gündem maddesi koronavirüsle mücadele olacak. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın da brifing vereceği toplantıda, ‘koronavirü risk haritası’ da güncellenecek. Toplantının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklama yapacak.

9 İLİN TURUNCUDAN KIRMIZIYA GEÇMESİ BEKLENİYOR

Bugün gerçekleştirilecek Kabine toplantısında hem risk haritası hem de koronavirüs süreci ele alınacak. Son dönemdeki artan vaka sayıları ve yapılması gerekenler de değerlendirilecek. Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan, 100 bin nüfusa denk gelen haftalık vaka sayılarını içeren haritanın da güncellenmesi ile başta İstanbul olmak üzere Çanakkale, Kocaeli, Tekirdağ, Kırklareli, Yalova, Mersin, Kilis ve Artvin gibi ‘yüksek riskli’ (turuncu) illerin, ‘çok yüksek riskli’ (kırmızı) iller kategorisine geçmesi bekleniyor.

YENİ TEDBİRLER GELECEK Mİ?

Kademeli normalleşmede 2 haftalık süreci değerlendirileceği toplantıda, elde edilen veriler doğrultusunda önemli kararlar alınacak. Güncellenecek haritada gözler özellikle 3 ilde, nüfusun yoğun olduğu İstanbul, Ankara ve İzmir’de olacak.

İZMİR’DE YASAKLAR GERİ GELİR Mİ?

Kademeli normalleşme sürecinde iller 4 ayrı gruba ayrıldı. İstanbul ve İzmir turuncu kategoride yüksek risk grubunda, Ankara ise sarı kategoride orta risk grubunda yer alıyor.

Vakalarda yaşanan artış sonrası, bu 3 il başta olmak üzere birçok ilde renk değişiminin söz konusu olması bekleniyor. Ayrıca cumartesi günü sokağa çıkma yasağının yeniden gündeme gelmesi bekleniyor.

HARİTADA RENKLER NEYE GÖRE BELİRLENİYOR?

Sağlık Bakanlığı haftalık vaka sayısı 100 binde 10’un altındaki illerin “düşük”, 11-35 arasının “orta”, 36-100 arasının “yüksek”, 100’ün üstündeki illerin ise “çok yüksek” riskli’ sayılacağını açıklamıştı. Buna göre; mavi düşük riskli, sarı orta riskli, turuncu yüksek riskli, kırmızı çok yüksek riskli illeri temsil ediyor. Renk kodlarının belirlenmesinde tek kriter vaka sayısı değil, virüse ilişkin birçok veri değerlendiriliyor.