Gündem

Geçen ay yüzde 25’e sabitlenmişti, sabitlenmese kiracılar resmen yanmış! TÜİK, ağustos ayı kira artış oranını açıkladı…

Geçtiğimiz aylarda alınan karar doğrultunsa 1 Temmuz 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak kaydıyla, Borçlar Kanunu’na eklenen geçici bir madde ile kira artış oranı yüzde 25 olarak sabitlenmişti. Bu haberin ardından Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bu sabitleme yapılmasıydı bu ay kullanılacak olan kira artış oranını açıkladı.

KİRA ARTIŞ ORANI YÜZDE 49,65 ÇIKTI

Temmuz ayı enflasyon rakamlarını açıklayan TÜİK, Tüketici Fiyat Endeksi’nin 12 aylık ortalaması baz alınarak hesaplanan kira artış oranını da açıkladı. Kira artış oranını ağustos ayı için yüzde 49,65 olarak açıklayan TÜİK ardından bir paylaşım yapan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, ev sahiplerine kira artış oranının yüzde 25’i geçemeyeceğini hatırlattı.

KİRA ARTIŞ ORANINI AÇIKLAMASI DA BAKAN BOZDAĞ’DAN GELMİŞTİ

Öte yandan kira artışlarının fahiş tutarlarda gerçekleşmesi üzerine harekete geçen Bakanlar Kurulu, konuya ilişkin bir komisyon kurmuş ve komisyonun aldığı karar gereğince kira artış oranı kaç çıkarsa çıksın 1 Temmuz 2023 tarihine kadar uygulanacak artışların kira bedelinin yüzde 25’ini aşamayacağı önerisini Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunmuştu. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın müjdelediği yeni karar, kamuoyuna; “Türkiye Büyük Millet Meclisi Adalet Komisyonunda bugün Borçlar Kanunu’na geçici bir madde eklenmesi söz konusu olacaktır. Yaptığımız çalışma sonucunda konut kiraları bakımından 1 Temmuz 2023’e kadar yenilenecek kira sözleşmelerinde bir önceki kira yılının yüzde 25’ini geçmemek koşuluyla yapılacak artışların geçerli olduğuna dair bir geçici hüküm Borçlar Kanunu’na eklenecektir. AK Parti grubu, MHP grubu orada teklif verecek ve oraya eklenecektir. Böylelikle konut kiralarında bir yıl süreyle bir önceki yılın kira bedelinin yüzde 25’ini geçmeyecek şekilde artış yapılabilme imkanı getiriliyor” ifadeleriyle bildirilmişti.

GEÇİCİ MADDE BORÇLAR KANUNA EKLENDİ

Yapılan TBBM oylamasının ardından söz konusu düzenleme, Borçlar Kanunu’na; “Konut kiraları bakımından bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih ilâ 1/7/2023 tarihleri arasında yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmalar, bir önceki kira yılına ait kira bedelinin yüzde yirmi beşini geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bir önceki kira yılının tüketici fiyat endeksindeki on iki aylık ortalamalara göre değişim oranının yüzde yirmi beşin altında kalması halinde değişim oranı geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır. Bu oranları geçecek şekilde yapılan sözleşmeler, fazla miktar yönünden geçersizdir” ifadeleriyle eklendi.