Gündem

EYT’yi bekleyenlere müjde; bu hafta toplanan Bakanlar Kurulu, konuyu masaya yatırdı! 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta girişi olan herkesi ilgilendiriyor…

Milyonlarca vatandaşın dört gözle beklediği Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi, geçtiğimiz gün yapılan Kabine Toplantısı’nın gündemindeydi. Kapsam ve düzenlemeye ilişkin son gelişmelerin konuşulduğu öğrenilen Kabine Toplantısı’ndan EYT düzenlemesine ilişkin resmi olarak bir açıklama ise, henüz gelmedi.

KABİNE TOPLANTISI’NIN GÜNDEMİNDE EYT DÜZENLEMESİ VARDI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunmak için aralık ayına işaret ettiği EYT düzenlemesi kapsamında detaylar yavaş yavaş netleşmeye başlamışken; konuya ilişkin Bakanlar Kurulu’nun gerçekleştirdiği Kabine Toplantısı’nda da çalışmalar başladı. En son 26 Eylül Pazartesi günü toplanan Kabine Toplantısı, gündemine EYT düzenlemesi ve sözleşmeli kamu personeline ilişkin yapılacak olan düzenlemeyi de aldı.

EYT, ÖZELLİKLE 8 EYLÜL 1999’DAN ÖNCE SİGORTALI OLANLAR İÇİN

Bir süredir merak ile beklenilen EYT düzenlemesinin kapsamı ve içeriği henüz netleşmemişken; özellikle 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olan ve yatırılması gereken prim miktarını ile gerekli çalışma yılını doldurmuş olmasına karşın gerçekleştirilen yasa değişikliği kapsamında yaş şartı getirilmiş olması nedeniyle emekli olamayan vatandaşları öncelikli olarak ele alması bekleniyor. Öte yandan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in son açıklamaları kapsamında stajları bu tarihten önce olan kişilerin de EYT düzenlemesi kapsamında ele alınması konusu gündeme gelmiş bulunuyor.

EYT ŞARTLARI HALA BELİRSİZ

Sosyal Sigortalar Kanunu kapsamında 23 Mayıs 2002 tarihine kadar 15 yıllık sigortalı olma süresinin dolduran kadınlar için 50, erkekler de ise 55 yaşını emeklilik için öngören yasa, 3.600 günden malullük, yaşlılık, ölüm sigortaları primi ödenmiş olanlara emekli olma hakkı halihazırda tanıyor. Ancak EYT düzenlemesinin asıl kapsamına bu primleri ödenmemiş olan ya da değişen yasa ile emeklilere hak kazanmasına karşın emekliliğini elde edememiş olanların yararlanması bekleniyor. Öte yandan EYT düzenlemesi kapsamında emeklilik için aranacak olan şartlar, henüz belli olmamış bulunuyor.