EkonomiGündem

Evinizde bu cihazlar varsa dikkat! Zor durumda kalabilirsiniz!

Pandemi, yüksek enflasyon, Rusya-Ukrayna savaşının da etkisiyle peş peşe gelen zamlarla adeta tavan yapan enerji fiyatlarından elektrik de nasibini aldı. Hal böyle olunca yüksek gelen faturalardan dolayı vatandaş tasarruf etmenin yollarını aramaya başladı.

Peki, elektrik faturasından tasarruf etmek mümkün mü? Yapılması gerekenler nelerdir? İşte püf noktaları…

Son dönemde gıda, giyim, elektronik ve enerji fiyatlarında ciddi fiyat artışları yapıldı. Gelen zamlardan en çok etkilerin başında ise enerji fiyatları geliyor. Uzmanlar evimizde kullandığımız ve elektrik tüketimini en çok yapan aletlere dikkat çekerek, elektrik faturada tasarruf etmenin yollarını ve yapılması gerekenleri açıkladılar.

BUZDOLABI

Bir evde en çok elektrik tüketenler aletler beyaz eşyalardır. Bunların içerisinde de en yüksek elektrik tüketen aletlerden birisi ise buzdolaplarıdır. Eski dolaplar yeni dolaplara göre iki katı fazla elektrik tüketimi yapmaktadır. Eski bir dolap yılda 700 kilovat elektrik tüketirken, yeni nesil A+ dediğimiz yüksek verimlilikli dolaplar ise; yılda 350 kilovat civarında elektrik tüketmektedir. Dolayısı ile eski buzdolapları yeni buzdolapları ile değiştirdiğinde elektrik tüketimi de yarı yarıya düşmüş olacaktır.

BULAŞIKLAR VE ÇAMAŞIRLAR MAKİNELERİ

Elektrik tüketiminde ikinci sırada ise bulaşık ve çamaşır makineleri yer almaktadır. Bu makinelerinde en çok elektrik, yıkama sıcaklığı ayarlanırken tüketiliyor. Elektrik ve çamaşır makinelerinde daha düşük sıcaklık ayarları kullanılır ise yüzde 30 oranında elektrik tasarrufu sağlanmış olacaktır.

BUZDOLABINDAN YEDİ KAT FAZLA ENERJİ HARCIYOR

Saç kurutma manikalarında saçın nemi alındıktan sonra kurutulması büyük tasarruf sağlıyor. Çünkü saç kurutma makinelerinin buzdolabından daha yüksek seviyede elektrik harcıyor. Aynı şey ütü içinde geçerli. Ütüler de buzdolabından 7 kat enerji harcıyor. Ütü kullanırken tasarruf etmek için içindeki suyu tam doldurmamak gerekiyor. Çünkü ütü enerjisini içindeki suyu buharlaştırmak için harcıyor. Bu nedenle az su kullanılması büyük tasarruf sağlıyor.

ÇAMAŞIR KURUTMA MAKİNESİ

Esas elektrik canavarı ise; özellikle balkonsuz evlerde kullanılan kurutma makineleri olarak öne çıkıyor. Evlerin artık enerji canavarı çamaşır kurutma makineleri. Eğer çamaşırlarınızı çamaşır kurutma makinesi kullanarak kurutmayı tercih ederseniz; yüksek miktarda elektrik faturasını göze almanız gerekiyor. Eğer çamaşırlarınızı serme yöntemiyle kurutursanız hem elektrik hem de kış aylarında eviniz nem sağlayacağı için doğal gazdan tasarruf etmiş olursunuz.

STANDBY MODU

Elektronik eşyalar standby modunda elektrik harcamaya devam ediyor. Buna hayalet tüketim diyoruz. Bu gibi aletler için çoklu bir düğme alıp gece veya evde yokken kapatıldığı zaman yüzde 5 elektrik tasarruf sağlanabiliyor.