Sağlık

DSÖ’den yeni bulaş uyarısı: Avrupa’da ölümler başladı!

Dünya DSÖ’nün hakkında uyarı yayınladığı yeni bir bulaşıcı virüsü konuşuyor. Avrupa’da şimdiden beş kişinin ölümüne neden olan yeni bulaş, tüm dünyayı tehdit ediyor.

Avrupa’da, psittakoz virüsü kaynaklı ölümlerde ciddi bir artış yaşanıyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), beş Avrupa ülkesinde psittakoz (kuş klamidyası) vakalarındaki ani yükselişin ardından bir uyarı yayınladı.

Chlamydophila Psittaci bakterisinin neden olduğu bu virüs genellikle kuşlardan insanlara kuş dışkısı yoluyla bulaşıyor. Avusturya, Danimarka, Almanya, İsveç ve Hollanda’da vakalarda büyük artışlar gözlendi. Enfekte olan kişiler genellikle evcil kuşlarla, kümes hayvanlarıyla ya da veterinerlerle temas halinde bulunuyor.

Semptomlar ve önlemler

Virüs genellikle solunum yoluyla, kurumuş dışkı veya tüylerden çıkan parçacıkların solunmasıyla bulaşıyor. Hastalık semptomları arasında ateş, titreme, baş ağrısı, kas ağrıları ve kuru öksürük yer alıyor. Dünya Sağlık Örgütü, evcil kuş sahiplerini kafeslerini düzenli olarak temizlemeye ve ellerini sık sık yıkamaya teşvik ediyor.

Antibiyotiklerle tedavi edilebiliyor

Hastalığın insanlar arasında bulaşma olasılığının düşük olduğu belirtiliyor. Doğru teşhis edildiğinde, psittakoz antibiyotiklerle tedavi edilebilir. Uluslararası sınırlarda hastalığın yayılmasına dair henüz bir gösterge bulunmamakla birlikte, hastalık insandan insana nadiren bulaşır.