GündemSağlık

DSÖ’den kötü haber başa dönüyoruz! Bu kez PCR çözüm değil!

Dünya Sağlık Örgütü, üye ülkelere yaptığı açıklamada Koronavirüs’ün Omicron varyantının küresel yayılma riskinin “çok yüksek” olduğunu söyledi. Reuters’ın aktardığı habere göre, Dünya Sağlık Örgütü 194 üye ülkeye Koronavirüs’ün ilk olarak Güney Afrika’da tespit edilen Omicron varyantına ilişkin açıklamalarda bulundu. DSÖ, üye ülkelere Covid-19 aşı programlarını hızlandırma çağrısında bulundu. Güney Afrika’da tespit edilen ve hızla dünyaya yayılan Omicron varyantının daha ağır hastalığa neden olup olmadığı henüz tespit edilmedi.

DSÖ, Güney Afrika'da tespit edilen yeni mutasyona “Omicron” dedi

Omicron aşısı için tarih verildi

ABD’li ilaç şirketi Moderna, 2022’nin başlarına kadar corona virüsün endişe veren Omicron varyantıyla mücadele etmek için güncellenmiş bir aşıyı piyasaya sürebileceğini duyurdu. Moderna’nın hali hazırda Covid-19’a karşı geliştirdiği, Pfizer/BioNTech’inkine benzer bir mRNA aşısı bulunuyor.

Omicron aşısı ne zaman çıkacak? Aşılar Omicron varyantında etkili mi? Moderna yeni aşıyı ne zaman çıkaracak? - Sağlık Haberleri

“Mevcut testlerden de kaçabilme potansiyeli konusunda kuşku yaratıyor.”

Koronavirüsün 32 kez mutasyona uğramış yeni varyantı olan B.1.1.529, dünyayı alarma geçirdi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından Omicron olarak adlandırılan yeni varyant hakkında Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Yeni Şafak’a değerlendirmelerde bulundu. Hong Kong’ta tespit edilen 2 vakaya dikkat çeken Prof. Şener, “Bu iki vakada 4’üncü PCR testinde pozitiflik tespit edildi. 2 vaka da çift doz mRNA (Pfizer) aşılı. Bu durum mevcut testlerden de kaçabilme potansiyeli konusunda kuşku yaratıyor. Dolayısıyla gelinen noktada hem aşı hem de testlere güncelleme gelebilir” ifadelerinde bulundu.

DSÖ'den ülkelere 'Omicron' çağrısı; "küresel dayanışmaya zarar veriyor”

“Belki de bu durumu yakın gelecekte Kovid-21 olarak adlandıracağız”

Afrika kıtasının aşıya ulaşmada sıkıntı yaşadığını hatırlatan Prof. Şener, “Bu sıkıntı tüm dünyanın başına ciddi bir sorun oldu. Yaşananlar aşı adaletsizliğinin bir sonucu. Afrika kıtasında aşılanma yüzde 1-5 arasında değişiyor. Bu süreç tüm dünya için her şeyi gerçekten yeniden değerlendirme gereğini ortaya koyuyor. Keşke daha adil bir dünya mümkün olabilseydi. Omicron varyantının sadece aşı adaletsizliğinin tetiklediği yeni bir varyant olabileceğine dikkat çekerek, belki de bu durumu yakın gelecekte Kovid-21 olarak adlandıracağız” şeklinde konuştu.

Alper Şener kimdir? TRT Haber konuğu: Prof. Dr. Alper Şener kimdir, kaç yaşında, nereli, mesleği nedir?

Tüm dünyada sınırları kapatmanın yeniden gündeme gelebilir

Prof.Şener, Omicron varyantının sadece aşı adaletsizliğinin tetiklediği yeni bir varyant olabileceğine dikkat çekerek, “Belki de bu durumu yakın gelecekte Kovid-21 olarak adlandıracağız” şeklinde konuştu. Yeni varyantın semptomlarının aynı olduğunu aktaran Şener, şöyle devam etti: “Hastaların şikayetleri önceki varyantlarla aynı. Tanı alan hastaların takibi devam ediyor. Klinik tabloları ise aktarıldığı kadarıyla ağır değil. Varyant etkisini artırmadan aşılamayı hızlandırmak gerekiyor.” Şener, Afrika bölgesindeki bazı ülkelere getirilen seyahat yasağı hakkında, “Tüm dünyada sınırları kapatmanın yeniden gündeme gelmesi olayın vahametini ortaya koyuyor” açıklamalarını yaptı.