Sağlık

Corona virüsüne yakalanan tekrar yakalanabilir mi?

Corona virüsünü atlatan vatandaşlar tekrar hastalığa yakalanıp yakalanmayacağını meral ediyorlar. Yeni yapılan bir araştırma güzel haberi duyurdu. Buna göre corona virüsünü atlatan bir kişi hastalıktan tam 17 yıl korunabiliyor. İşte araştırmaya ilişkin detaylar.

Milyonlarca kişinin enfekte olmasına neden olan corona virüsü hakkında araştırmalar yapılmaya devam ediliyor. Corona virüsü hakkında en çok merak edilen konulardan biri hastalığı atlatan kişilerin yeniden hastalığa yakalanıp yakalanmayacağı hakkındaydı. Virüs ile ilgili hazırlanan raporlarda, corona virüse karşı üretilen antikor seviyesinin birkaç ay içerisinde etkisini kaybettiğini söylüyordu. Ancak yeni yapılan bir araştırma ezber bozacak nitelikte. ABD, La Jolla İmmünoloji Enstitüsü’nde yapılan araştırmaya göre, virüse yakalanan kişilerde sekiz ay sonra hala virüsle savaşmak için yeterli bağışıklık hücresi olduğu ortaya çıktı.

2003 yılındaki bir hastada 17 yıl sonra bağışıklık tespit edildi

NY Times’da yer alan habere göre, La Jolla İmmünoloji Enstitüsü’nde yapılan araştırma sonucunda corona virüsünü atlatan kişilerin 17 yıl daha Covid-19 ile savaşabilecek sayıda bağışık hücresi taşıdığını ortaya koydu.

2003 yılında Çin’deki Ciddi Akut Solunum Yolu Sendromu’nu (SARS-Cov) yenen bir hastanın, 17 yıl sonra hala koronavirüs karşı bağışıklık hücreleri taşıdığı belirtildi.

Hastaneye yatırılmadan atlatıyorlar

Tüm dünyayı sevindiren araştırma corona virüsüne yakalanmış 19-81 yaş arası 185 kişi üzerinde yapıldı. Araştırmaya göre, hastaların çoğunun hastaneye yatmayı gerektirmeyen hafif semptomları vardı. Covid-19 geçiren bu kişilerin kanları sistemli alınarak düzenli bir çalışma gerçekleştirildi.

Yapılan çalışmalarda, antikorlar, gerektiğinde daha fazla antikor üretebilen B hücreleri ve diğer enfekte hücreleri öldüren iki tür T hücresi birlikte incelendi.

Araştırma ekibinde bulunan Dr. Crotty, çıkan sonuç hakkında, “Yalnızca birine bakarsanız, gerçekten tam resmi kaçırabilirsiniz. İncelemelerde antikor miktarı zamanla azalmasına rağmen, B hücresi ve T hücresinin virüs hafızası devam ediyor” açıklamasını yaptı. Araştırma sonucunda antikorların enfeksiyondan altı ila sekiz ay sonra da dayanıklı olduğu öğrenildi.