Sağlık

Corona virüsü mü geçiriyorsunuz yoksa grip mi? İşte cevabı

Havaların soğuması ile beraber grip vakalarının da artması bekleniyor. Ancak kendilerini rahatsız hisseden birçok kişi grip mi geçirdiğini yoksa corona virüsüne mi yakalandığını ayırt edemiyor. Bu kapsamda Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Gerek önemli açıklamalarda bulundu.

Son haftalarda corona virüsü vaka sayılarında görülen artışlar vatandaşların endişelenmesine yol açıyor. Kendilerinde bir takım hastalık belirtisi gören kişiler, grip mi geçirdiğini yoksa corona virüsüne mi yakalandığını ayırt edemiyor. AA muhabirine açıklamalarda bulunan Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Gerek grip vakalarında ishal, karın ağrısı, koku ve tat alma bozukluğu gibi belirtilerin corona virüsüne göre daha az görüldüğünü ifade etti.

Koku ve tat alma bozukluğuna dikkat

Gribal enfeksiyonlarda ishal, karın ağrısı gibi mide ve bağırsaklarla ilgili semptomları daha az görüldüğünü söyleyen Uzmanı Prof. Dr. Gerek açıklamalarında, “Kovid-19’daki koku ve tat alma bozukluğunu genelde gribal enfeksiyonlarda çok görmüyoruz. Akciğer tutulumunu, nefes almayı güçleştiren, kandaki oksijen düzeyini azaltan, oksijen ihtiyacını ortaya çıkaran durumu gribal enfeksiyonda eğer çok özel bir durum, ek hastalıklar yoksa çok görmüyoruz. Gribal enfeksiyonu Kovid-19’dan bu şekilde ayırt edebiliriz.” İfadelerini kullandı.

Delta varyantında bu belirtiler görülüyor

Vatandaşların hangi hastalığa yakalandığı konusunda PCR testi yaptırarak emin olmaları gerektiğini söyleyen Gerek, gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınmak gerektiğini de sözlerine ekledi.

Prof. Dr. Gerek delta varyantına ilişkin bilgilendirmelerinde ise “ Delta varyantının neden olduğu Kovid-19’da yüksek ateş, öksürük, aşırı halsizlik, mide ve bağırsak rahatsızlıkları, koku ve tat alma bozukluğu, dengeyle ilgili semptomlar ön plana çıkıyor. Gribal enfeksiyonda yine yüksek ateş, aşırı halsizlik gibi bulgular var ama Kovid-19’da gördüğümüz yoğun akciğer tutulumu veya hayatı tehdit eden durumla karşı karşıya kalmıyoruz.” Dedi.