EğitimGündem

Bu yıl sınava girecek çocuğu olanlar dikkat: Duyuru yapıldı!

Üniversite adayları ile ilgili önemli açıklama yapıldı. 17 ve 18 Haziran’da gerçekleştirilecek olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı YKS’de adaylar 12. sınıf konularından muaf tutulacağı bildirilirken başarı sırası koşulu olan programlar dışında tercihte puan barajı olmayacağı duyuruldu.

KONULAR AZALDI

Milliyet’ten Aysel Bozan Yılmaz’ın haberine göre; 2023 YKS’ye tüm zamanların rekoru kırılarak 3 milyon 498 bin 18 aday başvurdu. Geçtiğimiz yıl başvuru sayısı 3 milyon 243 bin 425’ti. 2023 YKS’nin birinci oturumu Temel Yeterlilik Testi’ne (TYT) 3 milyon 498 bin 18; ikinci oturum olan Alan Yeterlilik Testleri’ne (AYT) 2 milyon 556 bin 350 ve üçüncü oturumu Yabancı Dil Testi’ne (YDT) de 335 bin 786 üniversite adayı başvuru yaptı.

Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta yaşanan, 11 ilde büyük yıkımlara neden olan ve tüm Türkiye’yi derinden etkileyen depremlerin ardından Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bu yıl YKS’de adayların 12. sınıfın ikinci dönem konularından muaf tutulduğunu açıkladı. Buna göre adaylar sınavda, 9, 10 ve 11. sınıfın tüm konuları ile 12. sınıfın ilk döneminin konularından sorumlu olacaklar.

Geçen yıl YKS’de ön lisans ve lisans programlarını tercihte 150 ve 180 olan TYT, AYT ve YDT’de baraj puanları uygulaması kaldırılmıştı. Bu yıl da tıp, hukuk gibi başarı sırası koşulu olan programlar haricinde tercihlerde baraj olmayacak. Yani sınavda yerleştirme puanı hesaplanan herkese tercih şansı doğdu. TYT puanı ile öğrenci alan yükseköğretim programlarını tercih edebilmek için TYT puanının; SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türleri ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilmek için de adayın ilgili puan türünde puanının hesaplanması yeterli olacak.

BAZI PROGRAMLARDA BAŞAR SIRASI DEVAM EDİYOR

Puanın hesaplanması için de TYT’deki Türkçe ya da Temel Matematik’in en az birinden 0,5 ve üzeri; AYT’de ya da YDT’de yer alan testlerden herhangi birinden de 0,5 ve üzeri ham puan almak gerekiyor. Adaylar, Özel Yetenek Sınavı ile öğrenci kabul eden programlara da TYT puanı ile başvurulabilecekler.

Bazı programlarda başarı sırası sınırlaması ise devam ediyor. 2023 YKS Kılavuzu’na göre tıp programlarına başarı sırası en düşük 50 bin olan adaylar başvurabilecek. Hukukta en düşük başarı sırası 125 bin, mühendisliklerde 300 bin, mimarlıkta 250 bin, öğretmenlik programlarında 300 bin, eczacılıkta 100 bin, diş hekimliğinde ise 80 bin. Belirlenen başarı sıralarının altında olan adaylar, bu programları tercih edemeyecekler.