Ekonomi

Bankalara olan borcumuz 1.25 milyon liraya ulaştı!

Çetin geçim koşulları altında yaşayan vatandaşların borç yükü giderek artıyor. Ekonomi yönetimi, kredi kartı harcamalarını kontrol altına almak için adımlar atmaya hazırlanıyor. Ancak uzmanlar, bu adımların krizi derinleştirebileceği konusunda uyarıyor.

Merkez Bankası’nın yüksek enflasyonla mücadele kapsamında kredi kartı kullanımına sınırlamalar getirmesi bekleniyor. Son bir yılda 2.5 kat artarak 1.25 trilyon TL’ye ulaşan kredi kartı harcamalarına yönelik kısıtlamalar gündemde.

Son bir yılda 2 milyon kişi arttı

Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre, Aralık 2023 itibarıyla bireysel kredi kullananların sayısı son bir yılda 2 milyon kişi artarak 40 milyona, bireysel kredi kartı borcu olanların sayısı ise 3 milyon kişi artarak 36.7 milyona çıktı.

Bankaların tüketici kredileri ve bireysel kredi kartlarından alacakları 2 trilyon 790 milyar liraya ulaştı. Kredi kartı borçları ise 496 milyar liradan 1 trilyon 251 milyar liraya yükseldi.

Kriz derinleşebilir

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kredi büyümesini kontrol altına alacak adımların atılacağını belirtmişti. Ancak uzmanlar, bu tür önlemlerin krizi derinleştirebileceğini dile getiriyor.

Kredi kartı borçlarının yanı sıra kredili mevduat hesaplarında da ciddi artışlar yaşanıyor. 2023’te ek hesap kullananların sayısı ve borç tutarı önemli ölçüde arttı. Yapılan araştırmalar, dar gelirli vatandaşların yanı sıra beyaz yakalı çalışanların da borç ödeme alışkanlıklarının değiştiğini gösteriyor.