GündemSağlık

Avrupa’da yeniden koronavirüs alarmına geçildi: Vaka sayıları artıyor!

Koronavirüs gündemi bitmek tükenmek bilmiyor… Uzmanlara göre Omicron varyantının bir dönem kalesi haline gelen Avrupa, yeniden koronavirüs vaka sayılarındaki artışla mücadele haline geçti.

Koronavirüs önlemlerinin gevşetilmesi nedeniyle vaka sayılarında yeniden artış başladı. Our World in Data da, Portekiz, Fransa, Almanya, İtalya, İspanya, Yunanistan, Hollanda ve Danimarka gibi ülkelerde milyon kişi başına teyit edilmiş yeni vakaların yedi günlük ortalamasının arttığını ortaya çıkardı.

TÜRKİYE’DE SON DURUM NE?

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, koronavirüste son durumu değerlendirdi.

Sağlık Bakanlığı’nın salgına yönelik bilgi vermediğini söyleyen Ertuğrul, “Türkiye’deki BA.4 veya BA.5 varyantlarıyla ilgili hiçbir şey söyleyemem çünkü Türkiye’de Sağlık Bakanlığı genetik analiz yapıyor mu bilmiyorum, yapıyorsa bile bunu kamuoyuna açıklamıyor. Şu an Türkiye’de hangi varyant hâkim bunu bilemiyoruz bu yüzden” dedi.

SÜREÇ KÖTÜ YÖNETİLDİ

Ertuğrul şöyle devam etti:

“Devletin sağlık politikaları büyük bir başarısızlıkla sonuçlandı. Resmi rakam olarak 100 bin civarı insan hayatını kaybetti ancak biz hepimiz biliyoruz ki ne yazık ki bu sayı çok daha yüksek. Maalesef, Sağlık Bakanlığı bu süreci çok kötü yönetti. Verileri sakladılar, sayılar gerçeği yansıtmıyordu. Verilere ulaşmakta güçlük çekiyoruz. Kaç kişi yoğun bakımda, hangi varyant hâkim bunu bilmiyoruz.”