Ekonomi

Arabası olanlar dikkat! Kartla ödemelere komisyon tutarı yansıtılacak

Akaryakıt fiyatlarına artan vergiler, döviz kurları ve petrol fiyatlarının etkisi yetmezmiş gibi, bir de bankaların yüksek kredi kartı komisyonları vatandaşın cebini yakmaya hazırlanıyor. Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) Başkanı Fesih Aktaş, bu sorunun çözümü için BDDK’ya iki farklı öneri sundu.

Akaryakıt istasyonları, bankaların yüksek komisyon oranlarından şikayetçi. Bu komisyonlar, akaryakıt fiyatlarına zam olarak yansıyabilir. EPGİS Başkanı Aktaş, bu sorunun çözümü için BDDK’ya iki farklı öneri sundu.

Nakit ödemelerde avantaj

Aktaş’ın ilk önerisi, nakit ödemede indirim yapılması. Bu öneriye göre, istasyonlar nakit ödemede komisyon almayacak ve bu da fiyatlarda indirim olarak yansıyacak. Örneğin, 100 TL’lik benzin alımında 3,36 TL olan komisyon alınmazsa, benzin fiyatı 96,64 TL’ye düşecek.

Kartlı ödemelerde komisyon

Aktaş’ın ikinci önerisi ise kartlı ödemede “hizmet bedeli” fişi kesilmesi. Bu öneriye göre, bankaların komisyon tutarı vatandaşa şeffaf bir şekilde gösterilecek. Bu durumda, 100 TL’lik benzin alımında 3,36 TL’lik komisyon vatandaş tarafından net olarak görülecek ve benzin fiyatı 103,36 TL olarak belirlenecek.

BDDK’dan düzenleme bekleniyor

EPGİS Başkanı Aktaş, BDDK’nın bu konuda bir düzenleme yapmasını bekliyor. Aktaş, “Halihazırda istasyonlar olarak bu modele geçmemizin önünde kanuni açıdan bir engel yok. Ama biz devletine bağlı, sektörler içerisinde düzenlemelere uyan ve de uymaya devam edecek yegane sektör olduğumuzdan bu doğal ticari hakkı kendi başımıza kullanmayıp BDDK’nın düzenleme yapmasını talep ediyoruz.” dedi.

Hangisi daha karlı?

Hangi yöntemin daha karlı olduğu, vatandaşın ne kadar sıklıkla akaryakıt aldığına ve ne kadarlık bir tutarda alım yaptığına bağlı. Nakit ödemede indirim seçeneği, az miktarda alım yapanlar için daha karlı olabilir. Kartlı ödemede “hizmet bedeli” seçeneği ise, sıklıkla ve yüksek tutarlarda alım yapanlar için daha karlı olabilir.

Akaryakıt fiyatlarına zam yağmuruna ek olarak, bankaların yüksek komisyonları da vatandaşı zor durumda bırakıyor. BDDK’nın bu konuda bir düzenleme yapması ve vatandaşı mağdur etmeyecek bir çözüm bulması bekleniyor.