Kamu

12 Gün içinde başvuru yapılması gerekiyor: Bu ödemeyi sizin yerinize devlet yapacak!

Vatandaşların sağlıklarının korunması için uygulamaya sokulan Genel sağlık sigortası için ödeme yapılması gerekiyor. Ancak devlete yapılan bu ödemeyi bazı vatandaşlar karşılamıyor. Bu kapsamda yeni bir gelişme yaşandı. Buna göre, borcunu ödeyemeyen vatandaşların 12 gün içinde gelir testi için başvuru yapması gerekiyor. Uygulama sonucunda geliri asgari ücretin üçte birinin altında çıkan vatandaşların tüm borçları silinecek ve primleri devlet tarafından ödenecek.

Türkiye’de vatandaşların Genel Sağlık Sigortası (GSS) borçlarını ödemesi gerekiyor. Ancak ödemelerini yapamayan vatandaşlar için SGK önemli bir bilgilendirmede bulundu. Bu kapsamda yapılan açıklamaya göre, gelir testi için aranan bir aylık süreyi kaçırmış ve bugüne kadar da hiç gelir testi yaptırmamış vatandaşlarımız borcunu ödeyemeyecek durumda ise 30 Kasım 2021’e kadar gelir testi için başvuru yapması gerekiyor. Uygulama sonucunda geliri asgari ücretin üçte birinin altında çıkan vatandaşların tüm borçları silinecek ve primleri devlet tarafından ödenecek.

Nisan 2021 ve öncesine ait GSS borçları için yapılandırma başvurusu yapılmasına gerek yok. Öte yandan 31 Aralık 2021 tarihine kadar ana para borcun tamamını ödeyen vatandaşların borca ilişkin gecikme cezası ve zammı silinecektir.

e-Devlet üzerinden öğrenebilirsiniz

Birçok kamu hizmeti gibi GSS ile ilgili sorgulamalar da artık e-Devlet sistemi üzerinden yapılıyor. Vatandaşlar e-Devlet sistemine T.C. kimlik numaraları ve şifre bilgileri ile giriş yaparak, Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Borcu Sorgulama işlemini gerçekleştirebilirler.