EkonomiGündem

Zorunlu oldu: Su faturalarıyla ilgili flaş karar!

Su faturalarını etkileyecek bir karar alındı. Karar, Resmi Gazete’de yayımlandı. Yapılan düzenlemeyle su tasarrufu yapılacak ve böylelikle su faturaları da düşmüş olacak. Buna göre, sıhhi tesisat projelerinde lavabo Musluk debileri dakikada 6 litre, duşlarda ise dakikada 8 litre ile sınırlandırılacak. Öte yandan sıcak su resirkülasyon pompası kullanımı zorunlu olacak.

MUSLUKLARDA SICAK SU HAZIR OLACAK

Merkezi sıcak su sistemli binalarda sıcak su resirkülasyon pompası zorunluluğu getirilecek. Böylece musluklarda daima sıcak suyun hazır olması sağlanarak tasarruf elde edilecek. Düzenlemeyle peyzaj projelerinde parsel bahçelerinin düzenlenmesinde de Su Tasarrufu dikkate alınacak. Bu kapsamda bahçe düzenlemelerinde bitki seçimi, iklime uygun olarak yapılacak. Sulamada damla sulama yöntemi kullanılacak. Öncelikle yağmur suyu depolama sistemindeki suyun kullanılması zorunlu olacak.

İÇ MEKAN PROJESİ ZORUNLU OLACAK

Yönetmelikle iç mekan tasarımına dair “iç mekan projesi” zorunluluğu da getiriliyor. Buna göre, havaalanı, 300 yataktan büyük hastane, 30 bin metrekareden büyük alışveriş merkezi binaları için mimar veya iç mimarlar tarafından “iç mekan projesi” yapılması gerekecek. Bu projelerin ruhsat aşamasında sunulması zorunlu olmayacak ancak iskândan önce ilgili idareye sunulması zorunlu olacak. Ayrıca güneş panellerini teşvik etmek amacıyla bina çatılarına kurulan ancak halen çatı eğimi içerisinde yapılma zorunluluğu bulunan güneş panellerinin, çatı eğimini aşmasına da izin verilerek, bu sistemlerin kurulumunu zorlaştıran şartlar da kaldırıldı.