EkonomiGündem

Zamlar vatandaşı vurunca adım atıldı: Tanesi 2 liradan satılmaya devam edecek

Ekmeğe günlerdir peş peşe gelen zamlar vatandaşı vurdu. Bazı illerde ekmeğin tanesinin 5 liraya kadar çıkmasının ardından vatandaş için adım ise İBB Halk Ekmek’ten geldi.

İBB Halk Ekmek Yönetim Kurulu Başkan Vekili Özgen Nama, Sözcü’ye konuşarak değerlendirmelerde bulundu. Tarım ve tarım üretiminin ciddi anlamda ithalata bağımlı hale gelmesinin ekmek fiyatlarında artışa neden olduğunu vurgulayan Nama,

“Türkiye’de buğday ekim alanlarının son 20 yılda yüzde 30’u şuan ekilmiyor. Düşünün ki buğdayın ana yurdu Anadolu. Ama bugün Anadolu insanı buğdayı, Meksika’dan, Hindistan’dan, Hollanda’dan, Ukrayna’dan, Rusya’dan alıyor. Yani temel besin maddemiz olan ekmeğin ham maddesi olan buğdayda net ithalatçı duruma düştük. Dünyada en çok buğday ithal eden ülkelerin başında üzülerek söylüyorum ki Türkiye var. AKP iktidarı öncesi neredeyse buğday ithalatı sıfırken, bugün yıllık 10 milyon ton. Bu rakam neyi ifade ediyor, bütün Anadolu sathında buğday üretimi 20 milyon ton. Oysa bu ülkenin ihtiyaç duyduğu toplam 1 yıldaki buğday miktarı 30 milyon ton. Yani ürettiğimizin yarısı kadarını ithal ediyoruz ve  her yıl bu ithal oranı daha da çoğalarak devam ediyor. Eğer tarımsal kalkınma planını, önümüzdeki yıllarda devlet politikası haline getirmezsek daha da zor günler bizi bekliyor.” dedi.

85 KAMYONLA EKMEK DAĞITILIYOR

“Halk Ekmeğin de zamdan etkilenmemesi mümkün değil” diyen Nama, “Halk Ekmek her gün 85 kamyonla ekmek dağıtıyor. Günlük 650 bin kilometre yol yapıyor. Bu yolu yaparken bir mazot yakıyorsunuz. Bir yıl önce mazot 7 lirayken bugün 30 küsur, yani 4 katına çıkmışken, Halk Ekmeğin etkilenmemesi mümkün mü? Un maliyetleri bir yıl önce çuvalı 127 lirayken, bugün 500 lira seviyesinde. Bundan bizim etkilenmememiz mümkün mü? Enerji maliyetleri doğalgaz ve elektrik 4 katına çıktı. Bundan etkilenmememiz mümkün mü? Elbette etkileniyoruz. Ve bu zam yağmurlarına direniyoruz. Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu’nun ‘ekmekte zam yapmayın, direnebildiğiniz kadar direnin’ talimatı Halk Ekmek yönetimine iletildi. Ancak bu fabrikaların yaşatılması, büyümesi, sonraki yıllarda da halka hizmet edebilmesi için elbette zarar ettirilmemelidir, büyütülmelidir. Biz de bunu yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.

ADEDİ 2 LİRADAN DEVAM EDECEK

“Bizim ticari ürünlerimiz var. Kafe, restoran, otel, veya catering yani toplu tüketim yerlerinde ambalajlı ürünleri karlı satıyoruz. Halka normal ekmeği de maliyetin altına satıyoruz. Bir süre daha bu zam yağmurlarına direneceğiz. Şu an 2 TL’den satıyoruz. Bir süre daha 2 TL’den satmaya devam edeceğiz. Dayanabildiğimiz kadar da dayanmaya çalışacağız.” diyen Nama, ekmek fiyatının 2 lira olmaya devam edeceğini duyurmuş oldu.