Ekonomi

Zam fırtınası esecek: Türkiye’de hangi ürünlerin fiyatları artacak?

Corona virüsü salgını sonrası pek çok vatandaş artan fiyatlardan şikayet ediyor. Döviz kurlarındaki yukarı doğru hareketlilik bir çok üründe fiyatları arttırdı. Son olarak ise pandemiden dolayı dünyada da rahat ürün bulamama riski nedeniyle fiyatlarda artış bekleniyor. Peki, Türkiye’de hangi ürünlerin fiyatları artacak?

Küresel pandemiden dünyanın pek çok ülkesi ekonomik olarak etkilendi. Türkiye’de de pandemi sonrası fiyatlarda artış yaşandı. Öte yandan kuraklık nedeniyle de bir çok üründe zam fırtınasının esmesi bekleniyor. Posta’dan Gülten Uğurlu’nun haberine göre, Türkiye’de beklenen yağışların görülmemesi nedeniyle, hasad zamanı gelen bazı bölgelerde istenen düzeyde ürün toplanamadı.

Hangi ürünlerde fiyat artışı görülecek?

Buğday, arpa, mısır, nohut, mercimek gibi hububat ve baklagillerde mahsul kaybı yaşanması nedeniyle fiyat artışı gerçekleşebilir. Buğday’da yaşanacak kayıp ile ilgili düşüncelerini dile getiren Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Külahçıoğlu, “Türkiye’nin yıllık toplam buğday üretimi 20 milyon ton. Kuraklık nedeniyle bu yıl ise 17 milyon tona düşecek. Bunun sonucunda buğday fiyatlarında yüzde 20 artış bekliyoruz. Bu da makarna, un, ekmek, bulgur ve bisküvi fiyatında en az yüzde 20 artış demek. Fiyat, piyasanın seyrine göre ilerleyen aylarda daha da yükselebilir” ifadelerini kullandı. Buna göre marketlerde 3 TL’den satılan makarna fiyatları 4 TL’ye yükselebilir.

Öte yandan patates ve sebze ürünleri üretimindeki düşüşler nedeniyle de semt pazarlarında fiyat artışı bekleniyor.
Hayvancılık sektöründeki yem fiyatlarının artışları, süt, yoğurt, peynir, tereyağ ve et fiyatları üzerinde etkili olabilir.