Gündem

Yunan Profesör itiraf etti: “Ege Denizi Yunan gölü değil!”

Son zamanlarda Yunanistan ve Türkiye arasında yaşanan gerilim ve Ege Deniz’ine dair yıllardır süren tartışmalar hakkında Uluslararası Hukuk Profesörü Aleksiz İraklidis’ten önemli açıklamalar geldi.

Ege’de yıllardır var olan Türkiye-Yunanistan çekişmesi ve Doğu Akdeniz’de yaşanan olayların ardından iki ülke arasında alevlenen gerilim sürüyor. Uluslararası Hukuk Profesörü Aleksis İraklidis bir haber sitesine yaptığı açıklamalarda, son dönem gelişmeleri ve Ege Denizi’nde yaşanan üstünlük yarışını değerlendirdi.

İki ülke arasındaki ilişkileri ele alan İraklidis; “Yunanistan’da herkes hem Ege hem Doğu Akdeniz konularında Yunanların haklı olduğunu ve Türkiye’nin saldırgan ve haksız olduğunu sanmakta. Ama gerçek tamamen farklı” ifadelerini kullandı.

Meslek hayatının 15 yılı diplomatlıkla geçen İraklidis; “Biz Ege’nin Yunan gölü olduğunu sanıyoruz. Ama öyle değil Ege’de tarafların hukuki tezleri 6 konuda aslında eşit. Size bir örnek vereyim, hava sahası konusunda Yunanistan tamamen haksız. Kara sularımız madem 6 mil o zaman hava sahamızın da buna eşit olması lazım. Bu uluslararası hukuka göre böyledir. Uçuş bilgi bölgesi konusunda da öyle. Savaş uçaklarının uçuş izni almalarına gerek yok” dedi.