GündemSağlık

Yine Çin, Yeni Salgın!

Çin'in Wuhan kentinden yayılan koronavirüs pandemisinin yaraları sarılmaya bile başlanamadan gelen yeni salgın haberi dünyayı korkutmaya başladı!

Çin’in Wuhan kentinden yayılarak bütün dünyayı etkisi altına alan koronavirüs pandemisi henüz kontrol altına alınamamışken yeni bir salgın haberi geldi! Çin’deki bir ilaç firmasından yayılan bakteri haberi dünyaya bomba gibi düştü!

HENÜZ ETKİLERİ KONTROL ALTINA ALINAMADI

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınının etkileri henüz kontrol altına alınamadı. Her gün çıkan onlarca yeni haber arasında en çok dikkat çeken ise Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) açıklaması oldu.

Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa’ya çok ciddi yeni bir Covid-19 dalgası geldiğini resmen duyurdu. DSÖ bölgesel direktörü Hans Kluge, Avrupa genelinde patlayan koronavirüs vakalarının ‘uyanma çağrısı’ niteliğinde olduğunu belirtiyor.

DSÖ, Avrupa Birliği ülkelerinin yarısından fazlasında son iki haftada günlük vaka sayılarının iki katına çıktığını duyurdu. Kopenhag’da konuşan Kluge, sadece geçen hafta Avrupa genelinde 300 binden fazla yeni vaka tespit edildiğini, bunun da Mart ayında sayılardan daha fazla olduğunu belirterek, “Artık daha fazla test yapıldığı için daha fazla vaka tespit ediliyor olsa da, bir yandan da bölgede salgının hızla yayıldığına dair bizi alarma geçiren durumu ortaya koyuyor” ifadelerini kullandı.

YENİ BAKTERİ SALGINI

Koronavirüsün dünyaya yayıldığı Çin’den ise yeni bir kabus haberi var. Çin’in Lanzhou kentinde ilk kez geçen yaz bir ilaç firmasının tesislerinden yayılan ‘brusella’ bakterisinin şu ana kadar 3 bin 245 kişiye bulaştığı belirlendi. İnternet üzerinden yayın yapan haber sitesi Pengpai, ilk defa geçen yıl 24 Temmuz’da, brusella bakterisine karşı aşı üreten ilaç firmasının laboratuvar çalışmalarındaki ciddi ihmalkarlığının salgına yol açtığını yazdı.

Aşı üretimi sırasında, buhar emisyonlarının yanlış ve hatalı sterilizasyonu ve bunun rüzgarlarla atmosfere yayılması bakterinin yayılmasına yol açan nedenler arasında gösteriliyor. Kaza ilk meydana geldiğinde ilaç firması yetkilileri, bakteri içeren atık gazların oluşturduğu aerosolün (bir katının veya bir sıvının gaz ortamı içerisinde dağılması) havada yalnızca sınırlı bir mesafe boyunca hareket edebileceği ve dozunun da düşük olduğu gerekçesiyle tehlikeli olmayacağı ve çok sayıda insana bulaşmayacağı güvencesini vermişti. Bakterinin çok sayıda insana bulaşması üzerine Çinli şirket 8 çalışanına ceza verdiğini açıklarken, mağdurlara tazminat ödeneceğini duyurdu. Brusella hastalığı, insanlarda çiğ et ve pastörize edilmemiş süt içerebilen kontamine yiyecekler nedeniyle yayılabiliyor.

Brusella ayrıca, sığır, koyun, keçi, domuz, köpek gibi hayvanlardan insanlara bulaşabilen bir hastalık olarak biliniyor. Patojen bakteriler vücuda enfekte hayvanın eti, sütü, idrarı veya dışkısı ile doğrudan temas sonucu girebiliyor.

Hastalığın belirtileri arasında ateş, yorgunluk terleme, kas, eklemler ve veya karında ağrıları, iştah ve kilo kaybı ile öksürük ve baş ağrısı gösteriliyor.