Sağlık

Yeniden corona virüse yakalanmayı kabul eden gönüllüye 57 bin TL ödeme yapılacak!

Corona virüsü salgınına karşı bir yandan aşılama çalışmaları devam ederken bir yandan da bilimsel araştırmalar yürütülüyor. Oxford Üniversitesi daha önce corona virüsüne yakalanan kişilerin yeniden corona virüs bulaştırmak için bir çalışma yürütüyor. Çalışma karşılığında ise gönüllülere 5 bin sterlin yani yaklaşık 56 bin 750 TL ödeme yapılacak.

Çin Wuhan’dan dünyaya yayılan corona virüsü salgını nedeniyle bilimsel araştırmalar yapılıyor. Dünyanın bir çok yerinde toplu aşılamalar başlarken, bağışıklık koruma düzeyinin gelişmesi için Oxford Üniversitesi çalışmalara başladı.

Çalışma iki aşamada gerçekleşecek

NTV’de yer alan habere göre, çalışmada yeniden corona virüsüne yakalanmayı kabul eden gönüllüler virüse maruz bırakacak, böylece yalnızca yeterince güçlü bir bağışıklık tepkisine sahip olanlar yeniden enfekte olmaktan kaçınacak. Bu, o altın düzeydeki bağışıklığı üreten aşıların, on binlerce insanların yer aldığı klinik çalışmaları gerektirmeden hızla takip edilebileceği ve onaylanmasını sağlayacak.

İki aşamada gerçekleştirilecek olan araştırma için ilk aşamada, corona virüsün çoğalmasına imkan veren en düşük dozu belirlenecek. Doz miktarı belirlendikten sonra katılımcıları enfekte etmek üzere ikinci aşamaya geçilecek. Deneylere katılım sağlayanlar 17 gün karantinaya alınacak ve bulaştırma riski kalmayana dek kontrol edilecek.

Araştırma hakkında açıklamada bulunan Araştırma lideri ve aşı bilimi profesörü Helen McShane şu ifadeleri kullandı:

“Bağışıklık tepkisini enfeksiyondan sonra birkaç noktada ölçeceğiz, böylece virüs tarafından hangi bağışıklık tepkisinin üretildiğini anlayabiliriz. Böyle bir meydan okuma çalışması, bu ölçümleri çok hassas bir şekilde yapmamızı sağlıyor çünkü birisine ne zaman virüs bulaştığını tam olarak biliyoruz.Bu çalışmadan elde edilen bilgiler, daha iyi aşılar ve tedaviler tasarlamamıza ve ayrıca insanların Covid olduktan sonra korunup korunmadığını ve ne kadar süreyle korunduğunu anlamamızı sağlayacak”