EkonomiGündem

Yeni zamlara hazır olun! Ekmek ve sıvıyağ fiyatlarına büyük zam bekleniyor: Rusya-Ukrayna krizi Türkiye’yi vurdu!

Rusya’nın Ukrayna’ya uyguladığı işgalci politika dünya piyasalarını alt üst ederken gerilimden etkilenen ülkelerin başında Türkiye de yer alıyor; çünkü ülkemiz, enerjide olduğu gibi gıdada da, özellikle buğday ve ayçiçek yağında dışa bağımlı bir ülke. Yani bu ürünlerin büyük bir kısmı Rusya ve Ukrayna’dan ithal ediliyor. Piyasaları sallayan gerilimin ise Türkiye’de bu ürünlere büyük zam olarak yansıyacağı öngörülüyor.

Geçen yıl buğday ithalatının yüzde 90’ını Rusya ve Ukrayna’dan yapan Türkiye’de, artan ithalat ve enerji maliyetleri düşünüldüğünde, ekmek gibi unlu mamullerde ve ayçiçek yağı fiyatlarında artış yaşanacağı ifade ediliyor.

ARZ SIKINTISI YAŞANMAYACAK AÇIKLAMASI GELMİŞTİ

Tarım ve Orman Bakanlığı geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş sebebiyle, başta buğday olmak üzere hububat ve diğer ham maddelerde arz sıkıntısı yaşanmayacağını ifade etmişti. Ancak uzmanlar aynı görüşte değil. Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım da düşüncelerini şöyle ifade etti, “Rusya’dan buğday alamazsak; Fransa, Romanya veya Amerika’dan alacağız ve oralardan taşımak çok daha maliyetli olacak.”

BBC Türkçe’ye konuşan Ekmek Sanayi İşverenler Sendikası Başkanı Çetin Keçeli de Mart ayı içerisinde un ve ekmek fiyatlarında artış yaşanacağını belirtiyor. Keçeli’ye göre un ve ekmek fiyatlarını artıracak temel etken, artan ithal buğday fiyatlarından ziyade enerji fiyatları olacak:

“Buğdayımız şu anda nispeten yeterli gözüküyor ancak buğdayımız yetse bile, doğalgaz ve buna bağlı olarak artacak elektrik fiyatları sebebiyle ekmek fiyatları otomatikman artacak.”

EKMEK FİYATLARI MUTLAKA ARTACAK

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Baki Remzi Suiçmez de Türkiye’de halihazırda tarımsal girdi maliyetlerinin yüksekliği sebebiyle gıda enflasyonun giderek arttığını belirleterek ekmek fiyatları için şu ifadeleri kullandı:

“Ekmek fiyatları mutlaka artacak. Sadece un üstünden değil, doğalgazdaki, işçilikteki, sudaki, mayadaki artış yani dolayısıyla üretim aşamasındaki diğer kalemlerdeki artışın da etkisiyle mutlaka artacak.”

Ali Ekber Yıldırım, yalnızca ekmek değil, sıvıyağ fiyatlarına da gelecek zammı da şöyle değerlendirdi:

“Gıda sektörünün verdiği bilgiye göre, depolarda 1 aylık yağ kalmış durumda. Zaten ithal ayçiçek ham yağ fiyatı 1.400 dolardı, bu şimdi hemen 1.500 doları buldu. Ton başına 100 dolar artış çok önemli bir rakam. Bu da içerideki fiyatlara yansıyacak. Depolarda bir aylık yağ kalması da yakın zamanda yansıyacağına işaret ediyor.”