Genel

Yeni askerlik sisteminde son durum ne? Bakan Hulisi Akar'dan flaş açıklama!

Yeni askerlik sistemi yani kalıcı bedelli askerlik ve tek tip askerlik düzenlenmelerini kapsayan sistemle ilgili çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Gençler “Askerlik düşecek mi?” ve “Yeni askerlik sistemi ne zaman onaylanacak?” sorularının cevabını araştırıyor. Konu ile ilgili geçtiğimiz hafta Milli Savunma Bakanlığı’ndan bir açıklama gelmişti. Merak edilenlerle ilgili en net cevabı ise Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar verdi.

Peki, yeni askerlik sistemi ne zaman yasalaşacak? Kalıcı bedelli ve tek tip askerlik ne zaman uygulanacak? İşte Bakan Akar’dan gelen son dakikaaçıklaması…

Akar: “Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, yaptığı açıklamada sistemle ilgili çalışmaların özenle devam ettiğini bu nedenle de gecikmenin yaşandığını anacak en kısa sürede harekete geçileceğini söyledi.

İşte, Akar’ın açıklamalarından öne çıkanlar:

“İyi bir sistem için çalışıyoruz”

“Bu çalışma mükemmel olsun diye hem gençlerimiz şahsi, mesleki gelişimlerini bir taraftan sağlarken diğer taraftan da Silahlı Kuvvetlerimizin artan ihtiyaçlarını eksiksiz karşılayabilmek bakımından iyi bir sistem, mükemmel bir sistem üzerinde çalışıyoruz.

Bu nedenle de bakanlıklarla, diğer ilgili kurum ve kuruluşlarla yoğun bir koordinasyon, temas içindeyiz.

Olayları her aşamasında ilave bazı görüşler, ilave bazı teklifler gelmekte. Onların çalışılmasından dolayı biraz gecikme oldu.

Önümüzdeki günlerde en kısa zamanda, çok yoğun bir şekilde çalışılıyor, bunu tamamlayıp Cumhurbaşkanlığı makamına sunmak durumundayız.

Buna gayret gösteriyoruz. İnşallah en kısa zamanda bunu tamamlayacağız.”

Yeni askerlik sistemi mükemmel olsun diye. İyi bir sistem üzerine çalışıyoruz.

İlave görüş ve teklifler geliyor. En kısa zamanda tamamlayıp Cumhurbaşklanlığı’na göndereceğiz. Bedelli askerlik ücreti yüksek deniyor ama erlere maaş vereceğiz

 Kendi içinde birbirini karşılaması için bu ücreti öngördük. Yaklaşık 30 bin TL bu şekilde olunca sistem kendini döndürebilecek.

Tek tip askerlik olacak

Yeni askerlik sistemi ile ilgili sorulan soruların başında “Askerlik düşecek mi?” sorusu yer alıyor. Yeni askerlik sistemi ile birlikte eğitim farkı gözetmeksizin zorunlu askerlik 6 aya düşecek. İlk bir ay temel eğitim 5 ay ise zorunlu askerlik hizmeti olarak geçecek.

Ancak 12 ay uzun dönem askerlik yapmak isteyenlerde ise üniversite mezunu olanlar yedek subay, lise ve ön lisans mezunları ise yedek astsubaylık yapabilecekler.

Bedelli askerlik kalıcı mı olacak?

Yeni askerlik sisteminin getireceği bir diğer düzenleme ise kalıcı bedelli askerlik düzenlemesi… Söz konusu düzenleme ile birlikte yaş farkı gözetmeksizin isteyen her Türk genci bedelli askerlik düzenlemesinden yararlanabilecek. Tüm askerler için geçerli olan 1 aylık zorunlu eğitim bedelli askerler için de geçerli olacak.

Bedelli askerlik 2019 ücreti

Yeni askerlik sisteminde uygulanacak bedelli askerlik ücreti de Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar tarafından açıklandı. Sistem yasalaşmış olsaydı 2019 yılının ilk 6 ayı için bedelli askerlik ücreti 31 bin 343 lira olacaktı. Bu miktar her altı ayda bir memur maaşına gelen zam oranında artacak

Bir yanıt yazın