GenelGündem

Yeni adli dönemde yargı reformu! “E-duruşma”

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, 2020-2021 adli yılı kapsamında online duruşmalara yönelik açıklamalarda bulundu.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, başlayacak olan yeni adli dönem için önemli açıklamalarda bulundu. 2020-2021 adli yıl açılışı kapsamında mesaj yayınlayan Bakan Gül yargı sistemindeki değişiklikler ile ilgili olarak; “Yeni adli yıl, test süreci başarıyla devam eden ‘e-duruşma’nın pilot olarak uygulanıp yaygınlaştırılacağı bir dönem de olacaktır” dedi.

Bakan Gül ifadelerine; ““Bütün bu reform adımlarının temelindeki amacımız vatandaşımızın memnuniyeti, adalet hizmetlerinin milletimizin layık olduğu yüksek standartlarda sunulmasıdır. Ancak her reformun asıl sahibi ve koruyucusu hiç şüphesiz iyi uygulamadır. Adliyenin kapısı adalete açılan kapıdır. Bu kapıdan herkes memnuniyetle ayrılmalıdır. Adalet beklentisi karşılanmış, adalet ihtiyacı tatmin edilmiş bir toplum, hukukun üstünlüğünün de güvencesi ve bekçisi olacaktır” şeklinde devam etti.

İNSAN HAKLARI EYLEM PLANI HAREKETE GEÇECEK

Konuşmasına bu yıl yargıda yaşanacak yenilikleri açıklayarak devam eden Bakan Gül; “”İnsan Hakları Eylem Planı”nı da bu dönem hayata geçireceğiz. Özünde insan onuru, insan hak ve hürriyetleri bulunan Yargı Reformu Strateji Belgemiz ile İnsan Hakları Eylem Planımız; demokrasimizi güçlendirmeye, özgürlükleri geliştirme ve genişletmeye yönelik irademizi ortaya koymaktadır. Umuyorum ki yeni adli yıl, hak ve hürriyetlerin teminatı olan hukuk devleti ilkesini daha da güçlendirme yılı olacaktır. Bu bağlamda, reform belgemizde öngörülen hedeflerimizi adım adım hayata geçirme gayreti içindeyiz” ifadelerini kullandı.

YARGI REFORMLARI DEVAM EDİYOR

Yeni yargı yılında yapılacak yenilikleri aktarmaya devam eden Gül sözlerine; “Yargı reformu birinci paketinde düzenlenen seri muhakeme ve basit yargılama usullerinin yargısal işleyişteki yerini tam manasıyla bu dönemde yer alacağına inanıyoruz. Adliye teşkilatımızın insan kaynağını nitelik ve nicelik yönünden her geçen gün geliştiriyoruz. Yeni adli yılda yeni infaz hakimliği uygulamasını hayata geçiriyoruz. Yargı reformu kapsamında mevzuatımıza kazandırılan 7242 sayılı Kanun ile infaz hakimliği kurumu yeniden ele alınmış, infaz hakimliklerinin yetkileri genişletilmiş ve bir ihtisaslaşma adımı olarak bu kurum, adliye teşkilatımızda müstakil bir şekilde yapılandırılmıştır” şeklinde devam etti.

İDDİA – SAVUNMA DİYALEKTİĞİ DAHA ETKİN SAĞLANACAK

Bakan Gül, Cumhuriyet savcılarının da görev tanımlanması hakkında; “Ayrıca, yeni adli yılla birlikte Cumhuriyet savcılarımızın asliye ceza duruşmalarına katılmaları yeniden sağlanarak iddia-savunma diyalektiğinin daha etkin bir şekilde işlemesinin önü açılacaktır” ifadelerini kullandı.