İzmir Haberleri

Yarın kutlanacak olan İzmir'deki 2019 Hıdırellez şenlik ve etkinlikleri neler? Hıdırellez gelenekleri nelerdir, neden kutlanır?

Baharın gelişini müjdeleyen Hıdırellez Bayramı ülkenin dört bir yanında olduğu gibi İzmir’de de müthiş etkinliklere sahne olacak.

İzmir’de her yıl büyük coşkuya sahne olan Hıdırellez gecesi, Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği etkinliklerle bu yıl çok daha renkli kutlanacak.

Dj Berk İnal sahne alacak

Belediye öncülüğünde düzenlenen Hıdırellez Şenliği kapsamında 5 Mayıs Pazar saat 20.00’de Cumhuriyet Meydanı’ndan Gündoğdu Meydanı’na Roman dernekleri ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin de katılacağı renkli bir kortej yürüyüşü gerçekleştirilecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi Ritim Dans grubu, ritim ekibi, yöresel kıyafetleriyle mankenler, farklı renklerde üstü açık süslenmiş arabalar ve karavanın yer alacağı kortej yürüyüşünün ardından, Hıdırellez Ateşi yakılacak ve dilekler tutulacak. Saat 21.00’de ise DJ Berk İnal sahne alırken, İzmir Selçuk Rose Roman Dans Topluluğu ise danslarını sergileyecek.

Hıdırellez neden kutlanır? Hıdırellez gelenekleri nelerdir?

Hıdırellez günü Hazreti Hızır’ın İlyas peygamber ile buluştuğuna inanılır. Bu sebeple de hıdırellez günü yabancılara kucak açmak ve isteklerini reddetmemek gerekir. Zira Hızır’ın farklı suretlerle hıdırellez günü insanlara göründüğüne inanılır.

Hızır ve İlyas’ın bir araya geldikleri gün olan Hıdırellezde her türlü dileğin onlar tarafından yerine getirileceğine inanılıyor. Bu nedenle çeşitli dilekler için çeşitli ritüeller gerçekleştiriliyor.

Hıdırellez günü, doğa ve insan sevgisi çok önemlidir çünkü Hızır ve İlyas, insanları, doğayı, iyiliği ve cömertliği seven, bereketin simgesi olan, kutsallıklarına inanılan dinsel varlıklardır.

Hıdırellez gecesi ateşten atlayanlara pire gelmeyeceğine inanılır. Ateşten atlamak kötülükleri yok eder,  Hıdırellez gecesi yakılan ateş pislikten arındırır, dedikoduları engeller. Yüzler yanmasın diye siyaha boyanır. Hıdırellez ateşine “Hastalıklar, kötülükler, dağlara taşlara olsun.” diyerek taş atılır. Bu âdete “ateş taşlama” denir. Hıdırellez gecesi iki ucu iple bağlanan yeşil soğan yaprağı bir boyda kesilir. Bir tanesi dilek dilenir. Dilek tutulan uç uzamışsa dilek yerine gelir. 

Hıdrellez kutlamaları genel olarak yeşillik, ağaçlık alanlarda, su kenarlarında, bir türbe ya da yatırın yanında yapılmaktadır. Bu gibi yerlere bu nedenle Hıdırlık denildiği de olur. Hıdrellez zamanı baharın taze bitkilerini ve taze kuzu eti ya da kuzu ciğeri yeme adeti vardır.

Bir yanıt yazın