GenelGündem

Yargıtay’dan Flaş Karar! IBAN İle Havale Yapan Vatandaşlar…

Yargıtay‘dan milyonlarca kişiyi ilgilendiren emsal bir karar açıklandı. Yargıtay hukuk genel kurulu’ nun aldığı karara göre artık bankanın IBAN ile havale edilen kişinin aynı olup olmadığını kontrol etmek zorunda olmadığına karar verdi. Alınan bu önemli karar emsal niteliğinde oldu.

Kore’de alınan karar

Bankalar IBAN ile havale gönderen vatandaşların gönderdiği ismin aynı olup olmadığını kontrol etmesine ilişkin Yargıtay emsal niteliğinde bir karar aldı. Yüksek mahkeme; IBAN numarasının alıcıya ait olup olmadığını kontrol etme gibi bir sorumluluğunun bulunmadığına hükmetti. Bu olay Kore’nin uluslararası çalışan bir şirketinde meydana geldi. Başka bir şirkete gönderdiği paranın alıcıya ulaşmaması üzerine Bankadan paranın iadesini talep eden şirket yetkilisi, talebi geri çevrilince Asliye Ticaret Mahkemesi’ne başvurdu. Bunun üzerine bankadan parasını istedi.

Yargıtay, mahkeme tarafından alınan kararı bozarak, bankanın bu konuda sorumlu olmadığına karar verdi. Banka IBAN ile yapılan havale işleminde, bu numaranın verilmesinden sonra banka ismi, ülke ismi, hesap numarası ve bunun gibi ek bilgilere ihtiyaç olmadığı, yirmi iki adet harf ve rakamdan oluşan bu sistemde havale işlemi sırasında bir rakamın yanlış girilmesi halinde sistemin yanlış IBAN uyarısı vereceği, sistemin tam güvenli olup, rakamların değerinde veya sırasında yapılacak bir yanlışlığı kabul etmediklerini ifade etti. bunun üzerine mahkeme kararı oy çokluğu ile bozuldu. Alınan bu karar yapılan hatalı havalelerde bankanın suçlanamayacağına dair emsal bir karar olarak kayıtlara geçti.