Gündem

Yargıda tarihi gün! E-Duruşma resmen başladı! Peki E-Duruşma nedir? E-Duruşma nasıl yapılır?

Türkiye’nin dijitalleşme adımları devam ediyor. E-Devlet, e-Okul derken şimdi de Türkiye’de ‘e-duruşma’ dönemi başladı. Peki, E-Duruşma nedir? E-Duruşma nasıl yapılır?

Türkiye dijitalleşmeye son sürat devam ediyor. Koronavirüs pandemisinin etkisiyle daha da hızlanan dijital devlet işlerini bugün bir yenisi eklendi: E-Duruşma.

Adalet Bakanlığı, Yargı Reformu Strateji Belgesi’nde yer alan, avukatların hukuk mahkemelerinde taraf oldukları duruşmalara video konferansla katılmalarını sağlayan “e-Duruşma”, ilk kez Ankara Batı 1. Tüketici Mahkemesinde görüldü. Taraf avukatı duruşmaya, elektronik imza (e-imza) yöntemiyle kimlik doğrulaması yaptıktan sonra bürosundan mahkemeye bağlandı. Mahkeme salonuna kurulan ekranda, avukat ve salonun görüntüsü yer aldı.

E-DURUŞMA NASIL YAPILIR

Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Genel Müdürlüğünce yazılımı ve geliştirilmesi yapılan e-duruşma sistemi ile avukatlar, farklı şehirlerdeki duruşmalarına video konferans yöntemiyle katılabilecek. Avukatlar, “UYAP Avukat Portalı” üzerinden “Duruşma Sorgula” menüsünden sorgulama yaptıktan sonra duruşmadan 24 saat öncesine kadar gerekçesini de yazarak ilgili mahkemeye “e-Duruşma” talebi gönderecek.
Hakimin UYAP üzerinden talebi kabul etmesinden sonra duruşmaya portal üzerinden katılabilecek. Avukatlar, uygulama aracılığıyla bağlandıkları duruşmalarda cübbe giymek zorunda olacak.