Gündem

Yabancılar yurttaşlık karşılığında aldıkları evleri satıp kaçıyor!

Türkiye’den 400 bin dolara ev alıp üç yıl bekleyerek yurttaşlık hakkını garantileyen yabancılar, bugün bunları 1-1.5 milyon dolara satıp ülkelerine dönmeye başladı. Bu sayede, hem yurttaşlık hakkı kazanıyor hem de fahiş fiyatlarla ev satarak büyük kâr elde ediyorlar.

Yabancıların konut alımında düşüş

2012’de yabancıların taşınmaz alımının önündeki sınırlamaların kaldırılması ve parayla yurttaşlık verilmesi uygulaması, bu kesime konut satışlarını artırdı. Son 11 yılda yabancıların Türkiye’de satın aldığı konut sayısı 385 bine dayandı. Son yıllarda ise yabancılara satılan dört gayrimenkulün üç adedinin yurttaşlık hakkı kazanma amaçlı olduğu belirtiliyor.

Ancak son yıllarda yabancıların konut alımında düşüş gözlemleniyor. Dolar bazında fiyatların yükselmesi, deprem riski, yurttaşlık ve ikamet izni için gerekli limitlerin yükseltilmesi gibi nedenlerle yabancıların konut alımında düşüş olduğu ifade ediliyor.

İstanbul’dan göç ediyorlar

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, son dönemlerde yabancıların İstanbul’dan gidişlerinde artış olduğuna işaret ederek “Yabancılar vatandaşlığı almak için üç yıl konutu satmama şartı var. Şimdi o üç yıl şartını dolduranlar vatandaşlığı garantileyenler satıp gidiyor. 500 bin liraya aldığı evi 3 milyon liraya satıp gidiyor” dedi.

En çok konut alan yabancılar

TÜİK verilerine göre 2019 yılından bu yana Türkiye’de en fazla konut alan yabancılar arasında 39 bin 172 adetle Rusya yurttaşları başı çekiyor. Özellikle Rusya-Ukrayna savaşı bu süreci etkiledi. İran yurttaşları 35 bin 573 adetlik alımla ikinci sırada yer alırken onları 31 bin 319 adetle Irak yurttaşları takip ediyor.

Yurttaşlık alanların sayısı bilinmiyor

Türkiye’de yurttaşlık alanların sayısı düzenli olarak açıklanmıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, 2021 yılında CHP’li Erkan Aydın’ın soru önergesine verdiği yanıtta 2018-2021 yılları arasında 19 bin 630 yabancıya gayrimenkul alımı karşılığında yurttaşlık verildiği açıklanmıştı. Bakanlık cevabına göre bu kapsamda toplam 30 bin 358 adet taşınmaz satışı gerçekleşti.