Gündem

XBB.1.5 Türkiye’de var mı? Maskeleri kaldırdığınız yerden çıkarın!

Salgın hastalıklar ile imtihan devam ediyor. Son olarak Covid-19 varyantı olan XBB.1.5 ile ilgili yeni açıklamalar yapıldı. Yapılan açıklamalara göre, XBB.1.5 coronavirüsün önceki türlerine göre daha kolay enfekte ediyor.

Türkiye’de birçok kişi artık maske kullanmıyor. Ancak son zamanlarda dünyada yeni varyant alarmı verilmiş durumda. NTV’de yer alan habere göre, Warwick Üniversitesi’nde bir virolog olan Profesör Lawrence Young XBB.1.5 varyantı oldukça bulaşıcı olduğunu ifade etti. Konu ila ilgili açıklama yapan Young şöyle dedi: “New York’ta, özellikle yaşlılar arasında artan hastane yatışlarını artırmaktadır. Bağışıklığın azalması, soğuk hava nedeniyle daha fazla iç mekanlarda bulunulması ve yüz maskesi takmak gibi diğer hafifletici önlemlerin olmaması da ABD’deki bu enfeksiyon artışına neden oluyor”


Türkiye’de var mı?

Grip virüslerinin ve Covid-19 pandemisinden sorumlu corona virüsün genomik verilerine açık erişim sağlayan GISAID adlı veri tabanından alınan verileri kullanan outbreak.info’ya göre XBB.1.5 en az 74 ülke ve 43 ABD eyaletinde tespit edildi .

Bu ülkeler arasında Türkiye, İngiltere, Çin, Hindistan, Pakistan, Endonezya ve Avustralya da yer alıyor.

Ölümcül mü?

XBB.1.5 varyantı ile ilgili uzmanlar tarafından yapılan açıklamalarda varyantın önceki baskın varyantlardan daha ölümcül olduğuna dair hiçbir işarete sahip olmadığı ifade ediliyor.

DSÖ uyardı

Öte yandan Dünya Sağlık Örgüyü (DSÖ) XBB.1.5’in şimdiye kadarki ‘en bulaşıcı’ Covid varyantı olduğunu ifade etti.