GündemKamu

Vatandaş yerine devlet ödeyecek: Borcunu ödeyemeyen vatandaşların 13 gün içinde başvurması gerekiyor!

Vatandaşlar için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) önemli duyuruda bulundu. Yapılan açıklamada, borcunu ödeyemeyen vatandaşların yerine devlet ödeme yapacak. Bu kapsamda borcunu ödeyemeyen vatandaşların 13 gün içinde gelir testi için başvuru yapması gerekiyor.

Türkiye’de vatandaşların Genel Sağlık Sigortası (GSS) borçlarını ödemesi gerekiyor. Ancak ödemelerini yapamayan vatandaşlar için SGK önemli bir bilgilendirmede bulundu. Bu kapsamda yapılan açıklamaya göre, gelir testi için aranan bir aylık süreyi kaçırmış ve bugüne kadar da hiç gelir testi yaptırmamış vatandaşlarımız borcunu ödeyemeyecek durumda ise 30 Kasım 2021’e kadar gelir testi için başvuru yapması gerekiyor. Uygulama sonucunda geliri asgari ücretin üçte birinin altında çıkan vatandaşların tüm borçları silinecek ve primleri devlet tarafından ödenecek.

Ayrıca SGK vatandaşlara şu bilgilendirmelerde de bulundu:

Nisan 2021 ve öncesine ait Genel Sağlık Sigortası (GSS) borçları otomatik olarak yapılandırılacaktır. GSS borçları için vatandaşlarımızın başvuru yapmasına gerek bulunmamaktadır.

31 Aralık 2021 tarihine kadar ana para borcun tamamının ödenmesi halinde bu borca ilişkin gecikme cezası ve zammı silinecektir.

Vatandaşlarımız, otomatik olarak yapılandırılan GSS borçlarını e-devlet üzerinden veya bankalar aracılığıyla öğrenebilir ve takip edebilirler.