Gündem

Vakalar arttı: Flaş koronavirüs kararı! Artık zorunlu oldu

Koronavirüsle mücadele devam ederken ortaya çıkan Delta varyantıyla birlikte vaka sayılarında artış yaşandı. Dünya genelinde artan vakaların ardından aşıya teşvik amaçlı flaş kararlar alındı. Bazı ülkelerde kapalı mekanlarda aşı zorunluluğu getirilirken, önemli şirketler de çalışanlarına aşıyı zorunlu kılmaya başladı. ABD’li havayolu şirketi United Airlines, tüm çalışanlarına yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısı yaptırmayı zorunlu hale getirdiğini bildirdi.

Şirketin CEO’su Scott Kirby tarafından gönderilen kurumsal e-postada, tüm çalışanların 25 Ekim tarihine kadar Kovid-19 aşısı olduklarını kanıtlamaları gerektiği, aksi takdirde işten çıkarılacakları belirtildi.

Çalışanlara gönderilen e-postada, virüsün Delta varyantının yayıldığı bir dönemde bu zorunluluğun, hem çalışanların sağlığını korumak hem de yolcuları güvenli bir şekilde taşımak için gerekli olduğuna değinildi.

Şirket, eylül ortasına kadar aşılandığını kanıtlayan çalışanlarına da bir günlük ek ücret ödeme sözünü verdi.

United Airlines böyle bir talimatı ABD’de uygulayan ilk büyük havayolu şirketi olurken, 85 binden fazla çalışanının yaklaşık yüzde 85’inin kayıtlı olduğu sendikalarla aşı konusunda henüz bir anlaşmaya varamadı.

ABD’de çalışanlarına aşı zorunluluğu getiren firmaların sayısı giderek artarken, Google, Disney, Facebook, Microsoft, Netflix ve Walmart gibi şirketler de çalışanlarının bir kısmı veya tamamı için Kovid-19 aşısını şart koşan büyük ticari kuruluşlar arasında yer aldı.

CNN, AŞI OLMAYAN 3 ÇALIŞANINI İŞTEN ÇIKARDI

Amerikan CNN televizyonu, ofise aşı olmadan gelen 3 çalışanını işten çıkardı.

CNN Başkanı Jeff Zucker, kurum içi gönderdiği mesajda “Bu konuda sıfır tolerans politikamız var” dedi.

Mesajda, işten çıkarılan çalışanların isim ya da unvanlarına yer verilmedi. Kurum, çalışanlarından aşı olmalarını istiyor ancak bu yönde kanıt göstermelerini beklemiyor.

Fakat Zucker, yakında kanıt istenebileceğini de söyledi. Geçen mayıs ayında Amerikan hükümeti, şirketlerin çalışanlarından fiziksel olarak ofiste bulunmaları durumunda aşı yaptırmalarını talep edebileceğini, bunun yasal olduğunu bildirmişti.

TÜRKİYE’DE DE BENZİNLİK ÇALIŞANLARINA AŞI ZORUNLULUĞU

Koronavirüs vakalarının artmasının ardından aşıya teşvik amacıyla yeni kararlar alınıyor. Alınan yeni karara göre, benzinlik çalışanlarına aşı zorunluluğu getirildi. Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS), akaryakıt istasyonlarında çalışanların aşılarını olmaları gerektiğini ve aşı olmayanların işine son verileceğini duyurdu.

Sendikadan yapılan açıklamada, aşı olan ve olmayan çalışanların fiziken ayırarak, farklı bir vardiyada çalıştırılması istendi.

Açıklamada, “çalışana aşı olması için süre tanınması, aşı olmaması halinde çalışma ilişkisinin sona erdirileceğinin yazılı olarak bildirilmesi ve belirtilen süre içerisinde aşı olmaması halinde yazılı savunmasının alınması yerinde olacaktır” denildi.

KAHVEHANELERE AŞI OLMAYANLAR GİREMEYECEK

Aşı sırası gelmesine rağmen aşı olmayı reddedenler için kahvehane esnafı harekete geçti. Buna göre, sosyal buluşma noktalarından biri olan kahvehane, kıraathane ve kafeler için federasyon yaptırım kararı aldı.

Federasyon Başkanı Murat Ağaoğlu, ”Ülke genelindeki tüm kahvehane, kıraathane ve kafelerimize en az 2 doz aşı olmayan vatandaşlarımızı kabul edemeyeceğimizi tüm kamuoyuna duyuruyor, salgın ve hastalıkların sona ereceği güzel günler diliyoruz.” ifadelerini kullandı.