Gündem

Vaka sayıları tırmanışa geçti: Flaş gelişme! Gözler o saate çevrildi

Koronavirüsle mücadele devam ederken ortaya çıkan Omicron varyantının da etkisiyle Türkiye’de dün itibariyle vaka sayısı 30 binin üzerine çıktı. Vakaların artışa geçmesinin ardından Bilim kurulu toplanma kararı aldı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında bugün Bilim Kurulu toplantısı gerçekleşecek. Toplantının gündeminin Omicron varyantı olması bekleniyor.

Bakan Koca başkanlığında bugün saat 17.00’de Bilim Kurulu toplantısı yapılacak. Kritik toplantının ardından Bakan Koca’nın yazılı açıklama yapması bekleniyor. Öte yandan toplantının gündeminde de hızla yayılan ve paniğe neden olan Omicron varyantının olması bekleniyor.

OMICRON BELİRTİLERİ NELERDİR?

Ancak uzmanlar, Omicron varyantının doğal enfeksiyon ve aşıların sağladığı bağışıklığı geçebileceğine inanıyor. Omicron enfeksiyonunun en sık görünen semptomları arasında boğaz ağrısı, baş ağrısı ve yorgunluk yer alıyor.

Omicron durumunda, Delta varyantında olduğu gibi koku ve tat kaybı sıklıkla görülmüyor.

Hindistan’dan Dr. Shashank Joshi, Times of India’ya verdiği demeçte, “Delmicron, Delta ve Omicron’un Avrupa ve ABD’de yükselişinin ardından ortaya çıktı. Delmicron’un hem Delta hem de Omicron’un başak proteinlerinin bir bileşimine sahip çifte bir varyant” dedi.

OMİCRON VARYANTI NEDİR?

Geçtiğimiz hafta Dünya Sağlık Örgütü yeni varyant B.1.1.529’u ‘endişe verici tür’ olarak sınıflandırdı ve Omicron olarak adlandırdı. Bilim insanlarının delta varyantından daha bulaşıcı ve tehlikeli olduğunu söyledi.

Omicron bir diğer adıyla nu varyantı, Dünya Sağlık Örgütü tarafından kaygı uyandıran varyantlar listesine eklenen beşinci varyant oldu.

Uzmanlar bu varyant içerisinde tam 32 farklı mutasyon tespit edildiğini açıklarken, bu virüsün corona virüsü aşılarına karşı daha dirençli olabileceğini duyurdu.

Bilim insanları, “Bu varyant şu ana kadar karşılaştıklarımız arasında en tehlikelisi olabilir” yorumunu yaparken şu ana kadar sadece 10 vaka tespit edildiği belirtildi. Üç farklı ülkede bulunduğunu açıklayan London College Üniversitesi’nde görevli bilim insanı Profesör François Balloux, “Bu varyant muhtemelen teşhis konulmayan bir AIDS hastasına bulaştıktan sonra mutasyona uğradı” dedi.