Sağlık

Uzun süredir halsizseniz ve nedenini bir türlü bilmiyorsanız, Esra Ezmeci’nin anlattığı bu hastalığa sahip olabilirsiniz… Aman dikkat!

Son dönemlerin psikolojik rahatsızlıklarından biri olan tükenmişlik sendromu, özellikle Meryem Üzerli’nin Muhteşem Yüzyıl dizisinden ayrılmasıyla gündeme gelmiş ve sonrasında toplumda son derece yaygın olduğu ortaya çıkmıştı. FOX TV ekranlarından sunduğu Esra Ezmeci ile Karşı Karşıya programının yanı sıra Sabah gazetesinde bir de köşe yazan Uzman Klinik Psikolog Esra Ezmeci, bu hafta köşesine tükenmişlik sendromunu taşıdı ve bu hastalığın belirtilerini tek tek sıraladı.

BELİRTİLERİ TEK TEK SIRALADI

Tükenmişlik sendromunun nedenlerine değinen bir yazı kaleme alan Sabah yazarı Uzman Klinik Psikolog Esra Ezmeci, yazısına; “Bu hastalık bir anda belirip, etkilerinin de bir anda anlaşılması mümkün değildir. Tükenmişlik hissi zamanla oluşmaya başlar ve son ana gelinceye dek, ne siz ne de çevrenizin bu durumu anlaması mümkün olmaz. Durum ilerledikçe işin içinden çıkılamaz bir hale gelmeye başlar. Durum sosyal çevre kaybı, iş kaybı gibi büyük kayıplara yol açabilir. O zaman öncelikle tükenmişlik sendromunun gelişine bakalım” ifadeleriyle başladı. Ardından hastalığın göstergelerini sıralayan Ezmeci, “Aşırı yorgun hissetme durumu ve uzun süreli nedensiz halsizlikler. Herhangi biyolojik sebebe bağlı olmayan kalp çarpıntıları ve mide problemleri. Herhangi biyolojik sebebe bağlı olmadan sürekli kabız olma veya sürekli olarak hastalanmak da önemli bir göstergedir. Uyku problemleri, uykuya dalmada veya uyanmaktaki zorluklar. Solunumun sıkıntılı olması. Kronik bedensel ağrılar. Mesela bacak ağrısı, sırt ağrısı gibi…” dedi.

GELECEK ENDİŞELERİ DE TÜKENMİŞLİK SENDROMU BELİRTİLERİNDEN

Tükenmişlik sendromunun yalnızca fiziksel belirtiler göstermediğine dikkat çeken Sabah yazarı Uzman Klinik Psikolog Esra Ezmeci, “Geleceğe dair sürekli olarak umutsuz hissetme. Kendine güvenle ilgili problemler yaşama eksik hissetme. Sürekli olarak hayal kırıklığına uğramak. Kendine değer verememek ve değersiz hissetmek. Herhangi bir eleştiriye tahammül edememek. Çok fazla şüphe duymak. Yoğun kaygı duygusuna eşlik eden huzursuzluk duygularına sahip olmak” gibi belirtileri de tükenmişlik sendromunun belirtileri arasında saydı. Öte yandan Ezmeci, yazısını; “Eskiden keyif duyulan eylemlerden artık çabucak sıkılma. Dikkati toplayamamak, unutkanlık ve sürekli dalgınlık hali. Herhangi bir konuda karar vermedeki güçlük. Herhangi bir eylemle ilgili sürekli erteleme davranışı” ifadeleriyle noktaladı.