Sağlık

Uzmanlar uyardı: “Bu gruptaysanız grip aşısı olmalısınız!”

Türkiye'de artan koronavirüs vakalarının ardından Sağlık Bakanlığı resmi internet sitesinden, grip aşısını öncelikli olarak yaptırması gereken kişilerin listesini yayımladı. 

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, özellikle 65 yaş üstü vatandaşların enfeksiyonlara karşı çocuklar kadar duyarlı olduğu ifade edildi. Açıklamada; “Yaşlılar grip olduklarında hastalığı daha ağır geçirebilirler. Sinüzit, orta kulak iltihabı ve çok basit bir mikroorganizma sonucunda grip bir anda zatürre hastalığına dönüşebilir ve hayati risk taşıyabilir. Yaşlılarımızı aşısı olan enfeksiyon hastalıklarından korunmak için en önemli korunma yöntemi aşılamadır” açıklaması yapıldı.

Sağlık Genel Müdürlüğü mutlaka aşı yaptırması gereken grupların listesini de yayımlandı. O listeye göre risk grubunda olanlar;

  • 65 yaş ve üzerindekiler
  • Kronik böbrek yetmezliği olanlar
  • Kalp damar sistemi hastaları
  • Şeker hastaları Hamileler
  • Astım, kronik akciğer hastalığı olanlar
  • 6 ay-18 yaş arası olup uzun süre aspirin kullanması gerekenler olarak ifade edildi.

Aşı tartışmaları sürerken, İzmir Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sezai Taşbakan ise zatürre aşısının koronavirüsü engellemediğini açıkladı. Taşbakan; “Zatürre aşısı, koronavirüsün neden olduğu zatürreye karşı koruyucu değildir. COVID-19’un yaptığı zatürre ile aşının engellediği zatürre farklıdır. Zatürre aşısı, virüslerle değil bakterilerle ortaya çıkan zatürreyi engeller. O nedenle zatürre aşısı koronayı önlemez” diye konuştu.

Bunun yanı sıra, Türkiye’de vatandaşların yapılan uyarılar doğrultusunda grip ve zatürre aşısı yaptırmak için sıraya girdiği öğrenildi. Özellikle eczanelerde, grip ve zatürre aşısı olmak isteyen vatandaşların uzun sıralar oluşturduğu öğrenildi.