GündemSağlık

Uzmanlar Açıkladı! Koronavirüs Geçiren Anneler Dikkat!

Koronavirüs geçirmiş anne ve anne adaylarının merak ettiği konulardan olan bebeklerine anne sütü ile antikor taşıyıp taşımadıkları son yapılan araştırma ile netice kazandı. Uzmanlar tarafından yapılan araştırmada daha önce koronavirüs geçirmiş kadınların sütünde antikor salgılandığı ortaya çıktı.

Araştırma sonuçları gösterdi. Koronavirüs geçirmiş emziren kadınlarda virüsü nötralize edebilen antikorlar salgılanıyor. Independent Türkçe’nin haberine göre koronavirüs geçirmiş emziren kadınların sütünde 10 ay boyunca antikor salgılandığı ortaya çıktı. Araştırma sonucuna göre emzirmek bebekleri hastalıktan korumaya yardımcı oluyor.

Antikor 10 Ay Boyunca Anne Sütünde Kalıyor

Bebeklerde ve çocuklarda risk daha az olsa da emzirmenin bebeklerin sağlığı için önemli olduğu kadar, koronavirüse yakalanma oranında da azalma sağlıyor. Araştırmacılar daha önce de anne sütünde Sars-CoV-2’ye karşı antikorlar oluştuğunu tespit etmişti. Ancak bunların virüsü nötralize edip edemediği veya enfeksiyondan sonra ne kadar süre boyunca üretildiği belirsizdi. Yeni yapılan araştırma ile 10 aylık bir sürede antikorun anne sütünde kaldığı tespit edildi.

Emzirme Devam Ettiği Sürece Antikorlar Bebeğe Aktarılıyor

21 Eylül tarihine yayımlanan araştırma sonuçlarını Küresel Emzirme Sempozyumu’nda sunan, ABD’deki Mount Sinai hastanesinde görev alan ve araştırmayı yöneten Dr. Rebecca Powell, “Bu anne sütüyle beslenen popülasyon. O yüzden bu, emzirmeye devam ettiğiniz sürece, sütünüzle o antikorları aktarmayı sürdürdüğünüz anlamına geliyor. O yüzden sütte antikor olup olmadığını, korumanın enfeksiyondan sonra ne kadar sürdüğü veya hangi aşının bebeğinizi de en iyi şekilde koruyacağını bilmek çok önemli bir bilgidir” ifadelerini kullandı.

En Yüksek Antikor Oranı BioNTech Aşısında

Araştırmada, Moderna, Johnson & Johnson, Pfizer/BioNTech,  aşıları incelendi. Bu aşıları olmuş 50 kadının sütünde üretilen antikor oranları ve anne sütüne geçişi incelendi. BioNTech aşısı yapılanların da yüzde 87’sinin sütünde IgG antikorları bulundu. Moderna aşısı olanların yüzde 71’inde ve Pfizer aşısı olanların yüzde 51’inde ise IgA antikorları da tespit edildi. J&J aşısında ise tablo daha karamsardı. Bu aşıyı yaptıran kadınların sadece yüzde 38’inin sütünde IgG antikorları görüldü. IgA antikorlarının görülme oranı da sadece yüzde 23’tü. Ekip devam ettiği araştırmaları ve ortaya çıkardığı yeni bulgular ile bilim dünyasına ışık tutacak.