GündemPolitika

Uzmanlar Açıkladı! En Etkili Koronavirüs Aşıları…

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını hızla artmaya devam ediyor. Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve hızla tüm dünyaya yayılan virüs geçirdiği mutasyonlar ile etkinliğini her geçen gün arttırıyor. Virüsün etkinliğini arttırmasıyla birlikte tüm dünyada aşılama çalışmaları da hız kazandı. Uzmanlar, bilim dünyasında yapılan son araştırmalar ile koronavirüse karşı en etkili aşıyı açıkladı.

Koronavirüse Karşı En Etkili Aşılar İncelendi

ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH) tarafından yapılan çalışmaların sonucunda, koronavirüe karşı en etkili aşı belli oldu. Yapılan çalışmada Moderna ve Johnson & Johnson (J&J) Pzifer/BioNTech aşıları incelendi. İncelemelerin sonunda virüse karşı en çok antikor üreten aşı belli oldu.

Yapılan araştırma kapsamında koronavirüse karşı en çok antikor üreten 3 koronavirüs aşısı açıklandı. Araştırma kapsamında uygulanan aşının takviye doz olarak uygulandığında hangi aşının daha etkili olduğu belirlendi.  458 yetişkinin katıldığı araştırmada takviye dozlardan 15 gün sonra antikor düzeyleri incelendi. Yapılan araştırmanın sonuçlarına göre,  J&J ile aşılanmış kişilerde, antikor seviyeleri bir J&J güçlendiriciden sonra 4 kat, Pfizer güçlendiriciden sonra 35 kat ve Moderna güçlendiriciden sonra 76 kat civarlarında artış gösterdi. Söz konusu çalışma henüz hakemli bir bilim heyeti tarafından onaylanmadı.