Depremler

Uzmandan o il için kritik uyarı: 7.2’lik deprem oluşturabilir!

Türkiye’de deprem meydana depremler nedeniyle uzmanlardan uyarılar yapılmaya devam ediyor. Son olarak Balıkesir’de meydana gelen depremlerden sonra Dokuz Eylül Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir’den kriti bir uyarı geldi. Sözbilir tarafından yapılan açıklamada, Balıkesir’deki fay hatlarının 7.2’lik deprem oluşturabileceği belirtildi.

Türkiye’de 2020 yılı içerisinde pek çok deprem meydana geldi. Son olarak Balıkesir’de bir gün içerisinde meydana gelen 3 deprem vatandaşlarda endişeye neden oldu. Bu nedenle Dokuz Eylül Üniversitesi’nde (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Balıkesir depremleri hakkında açıklamalarda bulundu.

Fay üzerindeki binaların zarar görme olasılığı yüksek

Sözbilir tarafından yapılan açıklamada, “Balıkesir ili ölçeğinde 7.2 büyüklüğüne varan deprem üretme potansiyeline sahip faylar var” ifadelerini kullandı. Sözbilir, “Son olarak 1953’de Yenice-Gönen fayı 7.2 büyüklüğünde deprem üretti. Edremit Balıkesir ve Simav fayları da bu büyüklükte deprem üretebilir. Fay yasası depremden kaynaklanacak zararların azaltılması için çıkarılacak. Deprem olduğunda fay üzerindeki binaların zarar görme olasılığı yüksek. Biz bu yapıları önceden belirleyip, tehlikeli fay bölgesinden uzaklaştırırsak ya da güvenli hale getirirsek depremden göreceğimiz zarar azaltılmış olur. Bundan sonra fay yasası kapsamında şehrin nasıl büyüyeceği de belirlenecek. Biz ekip olarak teknik kıstasları çıkaracağız.” Dedi.

2021’de fay yasası yürürlüğe girer

Sözbilir yaptığı açıklamalarda Kırkağaç ve Menemen fay hatlarında çalışmalar yapıldığını bildirdi. Çalışmaların AFAD ve üniversiteler bünyesinde yürütüldüğünü ifade eden Sözbilir, “Yaklaşık 2-3 ay içinde yasanın teknik kısmını bitireceğiz. Daha sonra meclis aşaması başlayacak. 2021’in başında büyük olasılıkla fay yasası yürürlüğe girmiş olur.” açıklamasında bulundu.