Gündem

Uzman isimden klima kullananlara koronavirüs uyarısı!

Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Süheyla Kömür evde klima kullanan vatandaşlara koronavirüs uyarısında bulundu. Doç. Dr. Süheyla Kömür hava hareketliliğini arttıran klimaların açık olduğu alanda sosyal mesafeye uymanın önemine dikkat çekerek vatandaşları bilgilendirdi.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Süheyla Kömür klima ile serinleyen vatandaşlara koronavirüs uyarısında bulunarak sosyal mesafe ve maske konusunda bilgilendirmede bulundu.

“KLİMALAR HASTALIĞIN YAYILIMINI ARTTIRABİLİR”

Klima kullanırken pandemi döneminde daha da dikkatli olunması gerektiğini dile getiren Doç. Dr. Kömür, “Yaz aylarında özellikle Adana gibi sıcak illerde klimaya ihtiyaç duymaktayız ve onlarsız yapamıyoruz. Kullanırken de dikkatli olmamız gerek. Şu an pandemi dönemindeyiz. Covid-19 dahil pek çok viral hastalık, solunum yolu hastalığı klima aracılığıyla bulaşabilir. Klimalar bu hastalığın yayılımını artırabilir. Özellikle solunum yolu hastalığı olanlar klima ve filtrelerinin bakımına daha çok dikkat etmeleri gerekir. Klimalar açıkken sık sık odanın havalanması gerekiyor. Pencere ve kapıların karşılıklı açılarak ortam havasının temizlenmesi önemli” diye konuştu.

TOPLU TAŞIMALARDA KLİMA TEHLİKE

Toplu taşımalarda da klima kullanılmasının ciddi tehlikeler oluşturabileceğini belirten Doç. Dr. Kömür, şunları söyledi:
“Otobüslerde de her ne kadar sosyal mesafeye uyarak otursalar da yolcular, klimanın açılmasıyla sosyal mesafe ihlal edilmiş oluyor. Çünkü klima inanılmaz bir hava hareketliliğine yol açmakta. Ortamda hasta biri varsa onun damlacıkları çok uzak mesafelere kadar ilerleyebiliyor. Bu ortamdaki virüsler dip-bucak yayılabiliyor. O nedenle toplu taşımalarda klima kullanılması ciddi tehlike oluşturabilir. Kişi, kalabalık olmayan ortamda kendi klimasını kullanıyorsa açabilir ama klimanın bakım ve temizliği ve ortamın havalandırılması şartlarını sağlamak koşuluyla. Böylelikle klimadan kaynaklanacak olumsuzlukları en aza indirebilir.”