Gündemİzmir Haberleri

Uzman isimden İzmir depremiyle ilgili dikkat çeken açıklama!

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından alınan bilgilere göre, dün öğlen saatlerinde İzmir’in Menderes ilçesinde 4,3 ve 4,2 büyüklüğünde iki ayrı deprem meydana geldi. Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, dünkü paniğe neden depremlerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Prof. Üşümezsoy depremin yerini açıkladı. İşte detaylar…

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Şener Üşümezsoy dün İzmir’de gerçekleşen depremlerin geçen yıl Sisam adasında gerçekleşen ve bütün İzmir’i etkileyen 7 büyüklüğündeki depremin artçısı olduğunu ve Gümüldür fayında gerçekleştiğini açıkladı.

İZMİR DEPREMİN YERİNİ AÇIKLADI

Yeniçağ’da yer alan habere göre, Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, İzmir’i korkutan depremin gerçek konumunu açıkladı.

Bu depremin İzmir’in söylendiği gibi kuzey-güney gidişli İzmir’i ortadan ikiye ayıran yanal atımlı Tuzla fayı veya Urla’ya doğru giden Seferihisar fayındaki deprem olmadığını belirten Üşümezsoy, dünkü depremin Gümüldür fayında gerçekleştiğini ve Sisam adasında geçen yıl yaşanan ve tüm İzmir’i etkileyen 7 büyüklüğündeki depremin artçısı sayılabileceğini söyledi.

Prof. Üşümezsoy’un açıklamaları;

“Bu depremin yeri geçen yıl Sisam adası açıklarında olan fayın simetriği olarak Kuşadası körfezinin kuzey kenarında yer alan normal bir fay. Bu boyutu ile geçen yıl olan depremin artıcısı sayılabilecek bir deprem. Çünkü o bölgeye Sisam adası fayı kırılırken ona paralel Gümüldür fayına da etkisi oldu. İşte dün bu Gümüldür fayında deprem oldu.

Samos adasında geçen yıl olan 7 büyüklüğündeki depremin olduğu dönemde depremin İzmir’de değil Samos’da olduğunu vurgulayarak Yeniçağ’da da haber yapılmıştı.

Bu anlamda haritada sarı ile gösterilen kuzey-guney gidişli faylarda önemli bir risk olmadığını İzmir’deki jeologların bu fayları üzerinde deprem olacak söyleminin yanlış olduğunu vurgulamış ve asıl tehlikeli olan fayın kırmızı ile gösterilen Gümüldür fayı olduğunu vurgulamıştım ki dün olan deprem de bu Gümüldür fayında olmuştu. Bu harita Yeniçağ’da geçen yıl çıkan haritadır.

İzmir’de risk taşıyan fay ise körfezin hemen güney kıyısı boyunca olan ve kırmızı ile gösterilen Narlıdere fay hattıdır. Ve bu anlamda Gümüldür fayında 7 büyüklüğünde bir deprem olması geometrik olarak fay uzunluğu nedeniyle mümkün değildir.

‘STRES SÖZ KONUSU DEĞİL’

Bu son haritada ise Somos adasındaki deprem sonrası gerçekleşen artçı depremlerin konumu ve aynı şekilde dünde Gümüldür’de olan depremin konumu görülmektedir. Bu boyutu ile görüldüğü gibi dünkü deprem Kuşadası Körfezi’ndeki Samos fayının kırılması ile oluşmuş depremlerin devamı olan normal bir depremdir. Ama İzmir’e doğru gelen kuzey-güney gidişli Tuzla fayı, Doğanbeyli fayı veya Seferihisar fayında bir stres söz konusu değildir.”