Kamu

Uzman Çavuş Olma Şartları Nelerdir? Başvurular nereye yapılacak?

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), bünyesinde çalışmak isteyen pek çok vatandaş Uzman Çavuş olmak için araştırmalarda bulunuyor. Peki, Uzman Çavuş olma şartları nelerdir? Başvurular nereye yapılacak?

Pek çok vatandaş Uzman Çavuş alımlarını merak ediyorlar. egehaber.comUzman çavuş olmak isteyenler için başvuru şartları, başvuru için talep edilen belgeleri, başvuru yeri gibi bilgilere haberimizden ulaşabilirler. İşte Uzman Çavuş hakkında bilinmesi gerekenler…

Uzman Çavuş Olma Şartları Nelerdir?

Uzman çavuş olmanın gerektirdiği şartlar vardır. egehaber.comBu şartlar doğrultusunda bu alanda ilerlemek isteyenler, başvuru işlemlerini yaparak görevlerine başlayabilir. Uzman çavuş olmak isteyenlerin aşağıda verilen şartlara uyum sağlamış olması gerekir:

Uzman çavuş olarak görev yapmak için kesinlikle Türk vatandaşı olmak gerekir.
Bunun dışında erbaş veya er konumunda askerliklerin yapılmış olması şartı aranır.
Bununla birlikte başvuruda bulunacaklar, 25 yaşını doldurmamış olmalıdır.
Uzman çavuş olmak isteyenlerin herhangi bir suça karışmamış olması gerekir.
Başvuruda bulunacakların bu alanda yapılan meslekte herhangi bir sağlık sorunlarının olmaması gerekir.
Adayların, fiziki olarak da şartlara uyum sağlaması gerekir. Özellikle uzman çavuş olmak için boyun en az 1.64 cm olması şartı aranır.
Başvuruda bulunacakların hastanelerden sağlık raporunu temin etmesi gerekir.
Bunların dışında yazılı, mülakat ve fiziki sınavların başarılı bir şekilde geçilmesi gerekir.
Yukarıda verilen şartlara uyum sağlandıktan sonra isteyen herkes uzman çavuş olmak için başvuruda bulunarak sınavlara katılma hakkını elde edebilir.

Uzman Çavuşlar Ne Kadar Ücret Alır?

Uzman çavuşların aldıkları maaşın miktarı, çalıştıkları illere ve yaptıkları görevlere göre farklılık gösterir. Özellikle doğu bölgesinde uzman çavuş olarak çalışanlar, yaklaşık olarak 4300 ile 4900 TL arasında maaş alır. Batı bölgesinde görevlerini yapanlar ise toplamda 2900 ile 3300 TL arasında maaş alır. Bu maaşların miktarları yapılan işin ne derece zor olabileceğine bakılarak arttırılabilir. Uzman çavuş olmak isteyenler, gerekli yerlere başvuruda bulunarak askeri alanda mesleklerini icra edebilir.

Uzman Çavuş Ne İş Yapar?

Uzman çavuşların yaptıkları iş, oldukça sabır isteyen bir iştir. egehaber.comTürk Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı olarak çalışan uzman çavuşlar, vatanın can ve mal güvenliğini korumakla yükümlüdür. Aşağıda uzman çavuşların yaptıkları görevlerin neler olduğu detaylı bir şekilde açıklanmaktadır:

Uzman çavuşlar, subay, astsubay ve askerler arasındaki diyalogları yapmakla sorumludur.

Bunun dışında nişansı veya sürücü konumunda çalışırlar.

Düşman tarafından gelebilecek her türlü hamleye karşı önlemler alarak vatandaşların güvenliğini sağlamakla sorumludur.

Nöbet günlerini belirleyerek bütün alanın güvenliliğini oluşturur.

Kullanılan araçların bakım ve onarımlarının yapılmasında yetkili olarak görev alır.

Yukarıda verilen görevleri uzman çavuşlar, canlarını ortaya koyarak en iyi şekilde yapar. Böylece ülkenin güvenliğini sonuna kadar korumaya çalışır.

Uzman Çavuş Olmak İçin Sınav Süreci

Uzman çavuş olmak için sınav sürecinin başarılı bir şekilde tamamlanması gerekir. egehaber.com Adayların uzman çavuş olması için girdikleri sınavdan en az 70 puan alması gerekir. Bunun yanında sınavın başarılı bir şekilde geçilmesinden sonra adaylar sağlık kontrollerinden en ince ayrıntısına kadar geçirilir. Bunun sebebi vücutlarında uzman çavuşluk yapmalarına engel olacak rahtsızlıkların olup olmamasıdır. Vücutlarında herhangi bir sağlık sorunu olmayanlar, fiziki sınavlara girdirilir. Bu sınav aşamasında tamamen spor alanında yapılan hareketler uygulanır. Bütün sınavları başarılı bir şekilde geçen adaylar, uzman çavuş olma hakkını elde eder. Bunun sonucunda mesleklerini yapmaları için TSK bünyesinde çalışmaya başlarlar.

Uzman Çavuş Müracaatı Ne Zaman Yapılır?

Uzman çavuş müracaatının zamanı vardır. Başvuruda bulunmak isteyenler, verilen zamanın süresini geçirmemelidir. Zamanında yapılmayan başvurular hiçbir koşulda kabul edilmez. Uzman çavuş olmak için başvuruda bulunacaklar, 5 Şubat-31 Mart arasında işlemlerini gerçekleştirmelidir. Bu tarihlerin takip edilmesinde büyük yarar vardır. Dileyen herkes, şartlara uyum sağladıkları takdirde verilen zaman aralıklarında uzman çavuş olmak için başvuruda bulunabilir ve sınavlara girmeye hak kazanabilir.

Uzman Çavuş Olma Aşamaları

Uzman çavuş olma aşamaları dikkatli bir şekilde takip edilmelidir. Uzman çavuş olacakların aşağıda takip etmeleri gereken adımlar en ince ayrıntısına kadar verilmektedir:

Başvuru işlemlerinin olumlu gelmesi durumunda adaylar yazılı, mülakat ve fiziki sınavlara tabii tutulur.

Sınavları başarılı bir şekilde geçip hastaneden sağlık raporunun alınmasından sonra adayların başvuru dosyaları Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na iletilir.

Komutanlık tarafından belgeler detaylı bir şekilde kontrol edildikten sonra adayların görev yapacakları ve eğitim görecekleri yer hakkında yazılı bildiri ulaştırılır.

Göreve hak kazananların kendilerine gönderilen yazılı bildiriyi aldıktan hemen sonra 7 gün içerisinde atandıkları yere gitmesi gerekir. Adaylar, görev yerlerine gitmedikleri zaman bütün imkânlarını kaybeder ve görevleri iptal olur.

Atanılan görev yerine gidildikten sonra sözleşmeler yapılır ve artık adaylar uzman çavuş olarak göreve başlayarak her ay düzenli bir şekilde maaşlarını alabilme şansını elde eder.

Uzman Çavuşluk Müracaatında Gerekli Olan Evraklar

Uzman çavuşluk müracaatında gerekli olan evrakların teslim edilmesi gerekir. Bu evrakların teslim edilmemesi sonucunda adayların başvuru işlemleri kabul olmaz ve uzman çavuşluk sınavlarına girilmez. Başvuru için gerekli olan evrakların en önemlisi, sınav başvuru formudur. Bu formun eksiksiz bir şekilde doldurulması gerekir. Bunun dışında üniversitelerden mezun olunduğunu gösteren diplomanın aslının ve fotokopisinin başvuruda verilmesi gerekir. Askerlik görevinin yapıldığını gösteren terhis belgesinin aslı ve fotokopisi başvuru esnasında bulundurulmalıdır. Bununla birlikte başvuruda bulunanlar, T.C. kimlik belgesinin fotokopisini teslim etmelidir. Ayrıca adayların sağlık raporlarını hastaneden alıp başvuru evraklarının içerisine koymaları gerekir. Bütün evrak ve belgeler eksiksiz bir şekilde tamamlanarak başvuru işlemleri gerçekleşmiş olur ve sınavlara girmek için hak elde edilir.

Kaynak: egehaber.com