Eğitim

Üniversiteler ne zaman açılacak? Bu sene eğitim uzaktan mı olacak?

Türkiye’de corona virüsü salgını nedeniyle üniversitelerin yüz yüze ne zaman açılacağı merak ediliyor. Bu nedenle öğrenciler tarafından araştırmalar yapılıyor. Konu hakkında yeni bir gelişme yaşandı. Sağlık Bakanlığı tarafından YÖK’e güz döneminin online olması için yazı gönderildi.

Artan corona virüsü vakaları nedeniyle bu sene ilkokul ve lise öğrencileri eğitime 31 Ağustos tarihinde uzaktan başladı. Bu nedenle üniversite öğrencilerin eğitime online mı yoksa yüz yüze mi başlayacağı merak konusuydu. Sağlık Bakanlığı Yükseköğretim Kurulu’na (YÖK) konu hakkında tavsiye yazısı gönderdi. Bakanlık tarafından gönderilen yazıda, güz döneminin online olarak gerçekleştirilmesi istendi.

Mümkünse uygulamalar ertelensin

Bakanlık tarafından YÖK’e gönderilen yazıda, “2020-2021 eğitim ve öğretim yılının güz döneminde teorik derslerin mümkün olduğunca uzaktan ve dijital öğretim yöntemleriyle yapılmasını, uygulamalı eğitimlerin zorunlu olduğu programlarda ise uygulamaların mümkünse ertelenmesini” istediği belirtildi.

Bakanlığın görüşleri dikkate alınacak

Bakanlığın tavsiye kararından sonra bütün üniversite rektörlüklerine yazı gönderen YÖK ise şu ifadeleri kullandı:
“Bakanlığın cevabi yazısında ‘2020-2021 eğitim ve öğretim yılının güz döneminde örgün eğitimlerde teorik derslerin mümkün olduğunca yüz yüze aynı ortamda bulunmaksızın uzaktan ve dijital öğretim yöntemleriyle yapılması, uygulamalı eğitimlerin zorunlu olduğu programlarda uygulamaların mümkünse ertelenmesi, ertelenmemesi durumunda kişisel koruyucu ekipmanların kullanımı sağlanarak ve gerekli tedbirler alınarak yüz yüze sürdürülmesinin önerilmesine karar verilmiştir’ ifadesi yer almaktadır. Üniversitenizde 2020-2021 eğitim ve öğretim dönemine ilişkin planlamalarınıza ait kararlarınızda Yükseköğretim Kurulunun, yükseköğretim kurumlarına tanımış olduğu inisiyatif çerçevesinde Sağlık Bakanlığının yukarıda zikredilen görüşlerinin dikkate alınması hususunda gereğini rica ederim.”