Eğitim

Üniversiteler açılacak mı? Okullar ne zaman açılacak? Üniversiteler ekimde açılacak mı?

Ekim ayı yaklaşmasıyla beraber, üniversite öğrencilerinin de heyecanı artmaya başladı. Özellikle bu yıl üniversiteyi kazanan yeni öğrenciler üniversitelerin açılmasını sabırsızlıkla bekliyor... Koronavirüs pandemisi nedeniyle uzaktan eğitime geçen üniversiteler ne zaman açılacak? Okullar ne zaman açılacak? Üniversiteler ekimde açılacak mı? soruları sorulmaya başlandı.

Koronavirüs pandemisi tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de eğitim öğretim hayatını olumsuz etkiledi. Mart ayından itibaren kapanan üniversite ve okullar uzaktan eğitime geçmişti. Yeni eğitim öğretim yılı için Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) ekim ayını işaret etmişti. Ekim ayına sayılı günler kala “Üniversiteler açılacak mı? Okullar ne zaman açılacak? Üniversiteler ekimde açılacak mı?” gibi soruları sorulmaya başlandı. Yüz yüze eğitime tekrar dönülüp dönülmeyeceği merak edilirken, öğrenciler YÖK ve üniversite rektörlüklerinden bilgi edinilmeye çalışılıyor. Öğrencilerin Üniversiteler açılacak mı? Okullar ne zaman açılacak? Üniversiteler ekimde açılacak mı? sorularının cevabı haberimizde…

ÜNİVERSİTELER AÇILACAK MI? ÜNİVERSİTELER EKİMDE AÇILACAK MI?

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı ilk orta dereceli okullar uzaktan eğitime devam ederken, okul öncesi öğrenciler ve ilköğretime yeni başlayan öğrenciler 21 Eylül’de yüz yüze eğitime geçmişti. Peki, Üniversiteler açılacak mı? Geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanlığı tarafından YÖK’e tavsiyeler verirken, birçok okul bu tavsiyeyi uygulamaya başladı. Bu kapsamda 127 devlet üniversitesinden 122’si uzaktan eğitim kararı alırken 5 devlet üniversitesi ise henüz konuyla ilgili henüz bir açıklama yapmadı. Peki, hangi üniversiteler henüz uzaktan eğitim duyurusu yapmadı?

ÜNİVERSİTELER AÇILACAK MI, NE ZAMAN AÇILACAK?

Sağlık Bakanlığı’nda YÖK’e gönderilen yazıda ‘2020-2021 eğitim ve öğretim yılının güz döneminde örgün eğitimlerde teorik derslerin mümkün olduğunca yüz yüze aynı ortamda bulunmaksızın uzaktan ve dijital öğretim yöntemleriyle yapılması, uygulamalı eğitimlerin zorunlu olduğu programlarda uygulamaların mümkünse ertelenmesi, ertelenmemesi durumunda kişisel koruyucu ekipmanların kullanımı sağlanarak ve gerekli tedbirler alınarak yüz yüze sürdürülmesinin önerilmesine karar verilmiştir. Üniversitenizde, 2020-2021 eğitim ve öğretim dönemine ilişkin planlamalarınıza ait kararlarınızda YÖK’ün, yükseköğretim kurumlarına tanımış olduğu inisiyatif çerçevesinde Sağlık Bakanlığının görüşlerinin dikkate alınması hususunda gereğini rica ederim” ifadeleri yer aldı.

YÖK ÜNİVERSİTELERİN AÇILIŞ TARİHİNİ EKİM OLARAK DUYURMUŞTU

YÖK Başkanı Yekta Saraç, üniversitelerin açılış tarihi ile ilgili ‘YÖK olarak, üniversitelerimizin eğitim öğretim takvimlerini 1 Ekim 2020 tarihi sonrasında başlayacak şekilde planlamalarını istedik.’ demişti. Bazı üniversiteler eğitimlere uzaktan eğitim şekli ile başlayacağını duyurdu.

UZAKTAN EĞİTİME GEÇEN ÜNİVERSİTELER HANGİLERİ?

Yeni eğitim-öğretim dönemi için henüz bir açıklama yapmayan devlet üniversiteleri şöyle: Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, Malatya Turgut Özal Üniversitesi, Kilis 7 Aralık Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi. Diğer üniversiteler ilk dönemin uzaktan eğitim olarak devam edeceğini açıkladı. Kendi üniversitenizin resmi internet sitesi üzerinden resmi duyuruya erişebilirsiniz.