EğitimGündem

Üniversite Öğrencileri Merak Ediyor! Hangi Kurum Ne Şartla Burs Veriyor?

YKS, DGS sonuçları açıklandı. Açıklanmasının ardından öğrenciler araştırmaya başladı. Maddi ihtiyacı olan ve başvuruların başlamasını bekleyen üniversite adayları hangi kurumun ne kadar burs verdiğini araştırmaya devam ediyor. Pek çok Sivil Toplum Kuruluşu (STK), vakıf, şirket ve oda şartlarına uyan üniversite öğrencilerine burs veriyor. İşte sivil Toplum Kuruluşu, vakıf, şirket ve odaların bursları.

1. İSTANBUL SANAYİ ODASI VAKFI:

Başvurular 1-30 Eylül arasında ‘isov.org.tr’ den yapılacak. Sadece İstanbul, Kocaeli ve Tekirdağ illerinde bulunan eğitim kurumlarının öğrencilerine burs veriliyor. Geçen yıl 450 TL olan burs miktarının artıp artmayacağı eylül’ de belli olacak.

2. İSTANBUL TİCARET ODASI

Burs başvuru tarihi eylülde ‘ito.org.tr’ de açıklanacak. İstanbul’daki devlet üniversitelerinin lisans öğrencileri ve ÖSYM tarafından yüzde 100 bursla vakıf üniversitelerine yerleşen öğrencilere burs veriliyor. Geçen yıl burs miktarı 665 TL’ydi. 9 ay boyunca burs veriliyor.

3. SOSYAL YARDIM VAKFI

Burs başvurusu 19 Ağustos’ta başladı, 13 Eylül’de sona erecek. Aylık 400 TL burs veriliyor. Vakfın bursuna sadece tıp, eczacılık, hemşirelik, diş hekimliği ve sağlık bilimleri fakültelerinde okuyan öğrenciler başvurabilecek. Başvurular, belirtilen tarihlerde ‘ssyv.org.tr’ den yapılabilecek.

4. VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ:

Başvurular, 15 Eylül-30 Ekim arasında yapılacak. 8 ay boyunca aylık 250 TL ödenecek. Anne veya babası hayatta olmayan, maddi durumu yetersiz öğrencilere öncelik tanınıyor. Başvurular, sadece ‘vgm.gov.tr’ den yapılabilecek.

5. VEHBİ KOÇ VAKFI

Başvurular, 2-30 Eylül arasında vakfın web sitesi üzerinden yapılacak. Vakıf, geçen yıl aylık 625 TL burs verdi. Bu yılki miktar eylül ayında netleşecek. 10 ay süre ile verilen burs, sadece belirlenen devlet üniversitelerinde okuyan öğrencilere veriliyor. Okul listesi, ‘www.vkv.org.tr’ de.

6. SABANCI VAKFI

Burs, üniversiteye girişle başlayıp mezuniyete kadar sürüyor. Geçen yıl lisans öğrencileri için aylık 600 TL olan burs miktarı, bu yıl eylülde belirlenecek. Sadece Ankara, Boğaziçi, Çukurova, Dokuz Eylül, Ege, Gazi, Hacettepe, İstanbul, İstanbul- Cerrahpaşa, İTÜ, Marmara, ODTÜ ve Yıldız Teknik üniversitelerinde okuyan öğrencilere burs veriliyor.

7. TÜRK EĞİTİM VAKFI (TEV)

TEV’in üniversite öğrencilerine yönelik 2 bursu var. Biri başarılı ve maddi desteğe ihtiyacı olan öğrencilere verilen ‘TEV Üniversite Bursu’. Aylık 700 TL. İkincisi de üniversite sınavında ilk 5 binde yer alan öğrencilere verilen ‘TEV Üstün Başarı Bursu’. Bu burs aylık 1.400 TL. 9 ay verilen burslar için 1-22 Eylül’de ‘tev.org.tr’ den başvuru yapılabilir.

8. MEHMET ZORLU VAKFI

Belirlenen devlet ve vakıf üniversitelerinin sadece iktisadi ve idari bilimler fakülteleri ile mühendislik, hukuk, endüstriyel tasarım, matematik, fizik ve kimya bölümlerinde okuyan, başarı ve ihtiyaç kriterini karşılayan öğrencilerine burs veriliyor. Başvurular, burs kapsamındaki üniversitelerin burs ofislerine yapılıyor. 9 ay ödeniyor. www.mzv.org.tr

9. TOPLUM GÜNÜLLÜLERİ VAKFI

Başvurular, 2 Eylül-2 Ekim tarihler arasında ‘tog.org.tr’den yapılacak. Aylık burs miktarı 250-500 TL arasında olup, 10 ay süreyle veriliyor. Burs alan öğrencilerin haftada en az 4 saat ya da ayda en az 16 saat Toplum Gönüllüleri Vakfı bünyesindeki projelerde ve etkinliklerde gönüllü çalışmalar yapması bekleniyor.

10. TEKFEN VAKFI

Vakfı için başvurular, 9-22 Eylül arasında online yapılacak. Başarılı ve maddi ihtiyacı olan öğrencilere öncelik tanınıyor. Burs ödemesi, kasım-mayıs ayları arasında yapılıyor. İlk aya mahsus, aylık burs miktarının iki katı ödeme oluyor. Geçen yıl aylık 650 TL burs ödendi. Yeni dönemde bu tutar revize edilecek. www.tekfenburs.org