Gündem

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Bodnar: Montrö Sözleşmesi uyarınca boğazlar katılmalı

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı askeri harekat sonrasında Ankara’da acil olarak Güvenlik Zirvesi gerçekleştirildi. Operasyonların başladığı 24 Şubat Perşembe gününün sabah saatlerinde gerçekleştirilen zirvenin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Uluslararası Demokratlar Birliği heyetinin kabulünde açıklamalarda bulundu. Operasyonların “kabul edilemez” olduğunu ifade eden Erdoğan, sorunların Minsk mutabakatları çerçevesinde diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları sonrasında Dışişleri Bakanlığı’ndan da yazılı açıklama geldi. Öte yandan Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, Türkiye’den dayanışma beklediklerini ifade ederek boğazların kapatılması gerektiğini belirtti.

Dışişleri Bakanlığı: Kabul Edilemez

Rusya, 24 Şubat Perşembe günü, günün erken saatlerinde Vladimir Putin’in emri ile Ukrayna’ya girdi. Ukrayna’nın doğusunda yer alan Donbas bölgesine yönelik başlayan saldırılar, ülkenin birçok şehrine dağıldı. Kiev’de duyulan patlama sesleri ve savaş sirenleri sonrasında, Ankara’da da acil olarak Güvenlik Zirvesi toplandı. Zirve sonrası açıklamalarda bulunan Erdoğan’ın açıklamaları sonrasında Dışişleri Bakanlığı’ndan yazılı bir açıklama geldi. Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada Rusya’nın başlattığı operasyonun “kabul edilemez” olduğu ve bu operasyonun reddedildiği ifade edildi.

Bakanlıktan Ukrayna’daki Türk Vatandaşlara Çağrı: Seyahatten Kaçının

Dışişleri Bakanlığı tarafından Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı operasyona ilişkin “Bu saldırı, Minsk mutabakatlarını ortadan kaldırmanın ötesinde, uluslararası hukukun ağır bir ihlalidir ve bölgemizin ve dünyanın güvenliğine ciddi bir tehdit teşkil etmektedir” ifadeleri yer aldı. Açıklamada, Türkiye’nin, ülkelerin toprak bütünlüklerine ve egemenliklerine saygı duyulması gerektiğine inandığı ve sınırların, silah yoluyla el değiştirilmesine karşı olduğu vurgulandı. Bakanlığın yaptığı açıklamada “Rusya Federasyonu’nu da bu haksız ve hukuksuz eylemi bir an önce durdurmaya çağırıyoruz.” ifadesi yer aldı. Ayrıca açıklamada Ukrayna’daki Türk vatandaşlar için de bir duyuru yayımlandı. Bu duyuruda “Mevcut aşamada evlerinizde veya güvenli bir yerde kalmanızı, seyahatten kaçınmanızı rica ediyoruz. Ülkeden ayrılmak isteyenler için gerekli destek ve yönlendirme sağlanacaktır” ifadeleri yer aldı.

“Boğazlardan Geçişe Yasak Konulmalı”

Rusya’nın başlattığı saldırı sonrası Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal ile görüştü. Bodnar açıklamalarında “Ukrayna tarafının yardım talebini ve özellikle boğazların katılmasına dair talebini Türk tarafına ilettim. Türk tarafı söz konusu talepleri değerlendirerek en yakın zamanda cevabını verecektir” dedi. Bodnar ayrıca açıklamasında, Türkiye’den dayanışma beklediklerini de söyledi ve “Bize göre Montrö Sözleşmesi’nin 19. maddesi uygulamaya konulmalı. O maddeye göre savaşın bir tarafı olan devletin bu bağlamda boğazlardan geçmesine yasak konulmalı” dedi.