Gündem

Ucuz kredi arayan vatandaşlara flaş gelişme! 20 binin altında faiz ile kredi imkanı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın duyurduğu ilave istihdam sağlamakta olan işletmeler için planlanan ucuz maliyetli kredi müjdesi ile 100 bin istihdam sağlaması beklenirken 714 bin işletmenin bu fırsatta faydalanması planlandı. Peki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ucuz kredi müjdesinin açıklamaları ve detayları neler oldu?

CUMHURBAŞKANI DUYURDU: UCUZ KREDİ MÜJDESİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaptığı son konuşmasında işletmelerin merakla beklediği bir müjdeyi verdi. Böylelikle ekonomide istihdam temelli kalkınmada bir kapı daha aralanmış oldu. Erdoğan’ın duyurmuş olduğu ilave istihdama göre ucuz kredi 100 bin istihdam sağlayacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verilerine göre, 50’nin altında işçi çalıştıran 714 bin işletmenin ucuz krediden faydalanması bekleniyor. Birinci planda 3.8 milyar, toplamda da 10 milyar TL’lik kredi çekilmesi beklenmekte.

Faizden indirilecek tutar da merak ediliyor. Faizden inen tutarın yaklaşık 1.6 milyar lira olması hedeflenmekte. Beş yeni istihdam yaratılacak ve kredi kullanmakta olan işletmenin 100 bin TL’lik faizinden 80 bin 86 TL prim düşülecek. Böylelikle işletme yalnızca 20 bin TL’nin altında faiz ödemesi gerçekleştirmiş olacak.

SİGORTA PRİMLERİ 30 HAZİRAN 2020 TARİHİNE KADAR DÜŞECEK

Küçük ölçekli işletmelerin likidite sorununu karşılamak ve istihdamı desteklemek amacıyla ilave olarak işe aldıkları sigortalılar için ödemeleri gerekli olan sigorta primleri 30 Haziran 2022 tarihine kadar kullanmış oldukları kredi faiz ya da kâr payı bakiyesinden düşecek. Kredi garanti kurumlarınca kredi faiz ya da kâr payı bakiyesinden düşülmüş tutar İşsizlik Sigortası Fonu tarafından karşılanacak.

İLK 6 AY ÖDEMESİZ VE 24 AY VADELİ

Sağlanacak olan kredi faiz, destek kapsamına girmekte olan sigortalılar için 12 ay süreyle uygulanmış olacak. Her bir yeni istihdam için 100 bin liralık kredi kullandırılacak. Kullandırılan krediler ilk 6 ay ödemesiz olacak ve 24 ay vadeli olacak.

SGK’ya prim, idari para cezası, gecikme cezası gibi borçlarını tecil ettiren, yapılandıran ve taksitlendirmiş olan işverenler de bu kredi imkânından faydalanabilecek.