Ekonomi

Türkiye’nin ödeyeceği faiz miktarı rekor kırıyor!

2021 yılı bütçesinde sadece faiz lobilerine ayrılan para miktarı rekor seviyeye ulaştı. 2017 yılında Türkiye 57 milyar lira öderken 2021 yılında 179 milyar lira ödeyecek. Konu hakkında açıklama yapan İYİ Parti Milletvekili Lütfü Türkkan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçimlerde oy isterken faizlerin 13,5 olduğunu ama geldiğimiz şu durumda faizlerin yüzde 17’ye çıktığını hatırlatarak şu açıklamalarda bulundu;

TÜRKİYE’YE 120 MİLYAR DOLARA MAL OLDU

Yerli ve millî olduğunu iddia eden siyasi iktidarlar toplumu refah içinde yaşatmakla mükelleftir. Son iki yılda bütçe açığının 32 milyar liradan 240 milyar liraya çıktığı, kişi başına düşen millî gelirin 12.500 dolardan 7.500 dolara düştüğü, Türk lirasının yüzde 65 değer kaybettiği bir memlekette “yerli ve millî” söylemlerinin altı boş ve mesnetsizdir. 2017 yılında faiz giderlerine 57 milyar lira harcıyorduk, önümüzde yıl 179 milyar lira harcayacağız. Türk milletinin alın teri, faiz lobilerine peşkeş çekiliyor. Yerli ve millî olmak burada lazım. “Ahdim olsun ki faizi düşüreceğim.” diye vatandaştan oy isterken yüzde 13,5 olan faiz, dün yüzde 17’ye geldi, üstelik faiz konusundaki çalışmalarıyla Nobel iktisat ödülü peşinde koşan Sayın Erdoğan’ın tezinin çürümesi milletimize tam 120 milyar dolara mal oldu.

FAİZ LOBİSİ İÇİN ÖZEL KANUN ÇIKARIYORSUNUZ

Bakın, en son bir kararname yayınlandı, dövize karşı Türk lirasını güçlendirmek amacıyla faiz gelirlerinden alınan yüzde 10’luk vergi sıfırlandı. Peki, kim faizden gelir elde ediyor? Asgari ücret alan işçi mi, emekli mi, ev hanımı mı, engelli mi? Sayın Erdoğan’ın ifadesiyle bundan bir tek kişi sebeplenir, faydalanır, o da faiz lobisi. Faiz lobisi için özel kanun çıkarıyorsunuz, kavga ettiğinizi söylerken onlar için özel kanun çıkarıyorsunuz. Belli ki yine aynı şey olmuş, lafı evirip çevirip istediğiniz yere getirmişsiniz ve faiz lobilerinin işine gelecek bir çözüm üretmişsiniz. Peki, faiz lobileri zenginleşirken, yandaş ihya olurken pandemi sürecinde vatandaşa ödediğiniz ücret ne kadar? Günde 39 lira yani 4,5 dolar. Bu 39 lira zaten onların kendi parasıydı. Yani onlara herhangi bir iyilik yapmadınız; kendi paralarını keserek verdiniz, azaltarak verdiniz.

Özetle, sarayın ekonomiden sorumlu bakanları, danışmanları ya da banka müdürleri Türk lirasına olan güvensizliğin bu yeni sistemden kaynaklandığını söyleyememişler, faiz lobilerine de diz çökmüşlerdir. Koskoca Türkiye Cumhuriyeti, köprülerin, otoyolların, şehir hastanelerinin müteahhitlerine önümüzdeki yıl en az 31 milyar Türk lirası vermeyi planlarken vatandaşlarına da 39 milyar lirayı müstahak görüyor. Yani kendi yandaşlarına, o müteahhitlere 31 milyar lira, 83 milyon vatandaşa da 39 milyar lira.

MÜTEAHHİTLERİN VERGİ BORCUNU SİLİYORSUNUZ

Sırtına yüklediğiniz ağır vergi yüküyle inim inim inleyen fukara vatandaş Türkiye’nin kanının emen bu sermaye oligarşisine daha ne kadar tahammül edecek, belli değil. Nefesini kestiğiniz esnafa, KOBİ’ye niçin 5 müteahhide gösterdiğiniz hoşgörüyü göstermiyorsunuz? “Vatandaş fukaralaştı, dayanacak gücü kalmadı.” diyoruz, siz gidip yandaş müteahhitlerin vergi borcunu siliyorsunuz. Bizi yanlış mı anlıyorsunuz yoksa böyle mi davranmak işinize geliyor? “Asgari ücretten aldığınız vergiden vazgeçin, millet nefes alsın.” diyoruz, siz gidip faiz lobisinin vergilerini sıfırlıyorsunuz. Asgari ücretlinin insanca yaşaması için Sayın Genel Başkanımız Meral Akşener’in çağrısını yineliyorum: “Brüt asgari ücretin 3 bin liraya çıkarılması ve brüt kazancın tamamının çalışana ödenmesi gerekmektedir. İşverenimiz çalıştırdığı asgari ücretli vatandaşımızın gelir vergisini ve SGK primi devlete değil, çalışanına versin. Devletimiz de çalışanımızın gelir vergisini ve SGK primini üstlensin.” İnsanlar biraz nefes alsın yahu! Türkiye’nin kaynakları yandaş müteahhitlere değil, işçisi ile Türk halkına teslim edilsin. İYİ PARTİ olarak beklentimiz ve hedefimiz bu. Bu rantçı, yandaş ve hatta talancı zihniyetin temsilcileri şunu bilmeliler ki: Vatandaşın emekle, alın teriyle biriktirdiği vergileri yandaş aile şirketlerine pay eden bu haramzade ekonomik düzen İYİ PARTİ iktidarıyla mutlaka ve son bulacaktır.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİ BİR ŞAHIS DEVLETİ OLAMAYACAK

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarını, devletin varlığı ve istikbali için vazgeçilmez görmesi sanrısından bir an önce vazgeçmeye davet ediyoruz. Türkiye Cumhuriyeti devletinin itibarı Adalet ve Kalkınma Partisinin itibarından ve bütün siyasi partilerin itibarından fersah fersah öndedir. Türkiye Cumhuriyeti devleti bir şahıs devleti olamayacak kadar kadim ve büyük bir devlettir. Türk devlet geleneğini idrak edemeyenler, Türkiye Cumhuriyeti devletini geçici hükûmetlerden ibaret zannedenler… Nitekim Sayın Erdoğan bu yanılgıyı şöyle ifade etmişti: “Tayyip Erdoğan gitsin demek devlet yıkılsın demektir.” İYİ PARTİ olarak vazifemiz sizi bu yanılgıdan ivedilikle kurtarmaktır. Biz diyoruz ki: “Siz fânisiniz, siz bir gün mutlaka gideceksiniz, adınız bile anılmayacak, unutulacaksınız ama Türkiye Cumhuriyeti devleti ilelebet payidar olacaktır.” On sekiz yıllık iktidarınızla beş bin yıllık Türk devlet geleneğini mukayese etmeye kalkışmayın.