Kültür Sanat

Türkiye’den pasaportsuz, vizesiz gidilebilecek ülkeler

Yurt dışına çıkma hayalleri kurup dünyayı gezmek istesek de genellikle pasaport ve vize süreçleri nedeniyle bir adım atamıyoruz. Bu nedenle sizler için pasaport ve vize olmadan gidebileceğiniz ülkeleri derledik. Yalnızca Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kimlik kartı ile gidebileceğiniz birbirinden güzel ülkeleri aşağıda sıraladık.

İşte sadece kimlik kartınla pasaportsuz seyahat edebileceğin ülkeler.

Kıbrıs Girne

T.C. vatandaşlarına 30 gün boyunca pasaportsuz çipli kimlik kartı ile ziyaret etme imkanı sunuyor. Pasaportla ziyaret edecek vatandaşlara 90 gün konaklama hakkı veriyor. Eski ve fotoğrafsız kimlikler kabul edilmiyor.

Azerbaycan

Azerbaycan’ın Türkiye ile olan vize uygulaması 2021 yılında kaldırıldı. Bu tarihten itibaren de artık Azerbaycan’a pasaport ya da vize almadan yalnızca fotoğraflı ve çipli yeni kimlik kartı ile 90 günü aşmamak kaydıyla seyahat edebiliyoruz. Bu karar da Azerbaycan seyahatlerini çok daha kolay ve ekonomik hale getirdi.

Gürcistan

Karadeniz’de Artvin ilinin sınır komşusu olan Gürcistan, özellikle bahar ve yaz aylarında bölgede yaşayanların çok sevdiği seyahat rotalarından. Gürcistan’da T.C. vatandaşları günümüzde 1 yıla yakın bir süre ülkede konaklama hakkına sahip. Yalnızca çipli ve fotoğraflı yeni kimliğin ile Gürcistan’da 1 yıl konaklayabiliyorsun. Gürcistan’a kara yoluyla da ulaşım sağlayabilirsiniz.

Moldova

Doğu Avrupa’nın en küçük ülkelerinden biri olan Moldova’ya 90 günü aşmayacak şekilde T.C. çipli ve fotoğraflı kimlik kartınla ziyaret edebilirsiniz.

Bosna Hersek

Bosna Hersek zaten vizesiz olarak ziyaret edilebilen bir ülke ama Türkiye ile karşılıklı olarak pasaport yerine kimlik kartıyla giriş yapmayı sağlayacak yasal düzenlemeyi tamamladı. Sadece protokol imzalanması süreci kaldı ve yakın bir zamanda tamamlanması bekleniyor. Tüm düzenlemeler tamamlandığında artık Bosna Hersek’i kimlik kartıyla ziyaret edebileceğiz.